maandag 5 januari 2015

De gans en zijn broer

Treffende levensbeschouwingen en fijnzinnige humor. Dat lees ik in een recensie over het nieuwste boek van Bart Moeyaert. En ook: een kleinood van alle tijden voor alle leeftijden. Dit lijkt mij dus het perfecte boek om dit nieuwe blogjaar mee te beginnen. En dit noodzakelijke kleinood heet: De gans en zijn broer.

Tja, in welke superlatieven schreef ik al niet over meneer Moeyaert. Verveeld dat dan nooit, denk je misschien? Nou nee, integendeel. Het blijft me raken. Wat dan? De schijnbare eenvoud, het kleine detail. Dat wat niet gezegd wordt. Omdat die woorden niet nodig zijn na wat er wél gezegd is. Zoiets.

Dit boekje is wel nieuw, maar de korte verhalen zijn dat niet echt. De meesten verschenen al dertien jaar geleden in de krant. Maar Bart heeft ze opgepoetst, aangevuld, gebundeld en voorzien van lieve illustraties van Gerda Dendooven. En ja, dan heb je toch ineens een heel nieuw boekje. Het ligt nog op m'n nachtkastje en elke avond, voor het slapengaan, lees ik mezelf een paar verhaaltjes voor. Hoe knus is dat. Zo slaap ik in met de gedachten van Gans en Broer in m'n hoofd en soms wat avonturen met de kalkoenen, de schapen en de hond op m'n netvlies. Dat levert in elk geval bijzondere dromen op, kan ik je vertellen.

De eerdergenoemde recensie bevat voor mij een paar cruciale woorden die dit boek heel mooi omschrijven en waar ik me dus graag bij aansluit:
humor
troost
weloverwogen
verfijnd
leesgenot waar geen leeftijd op staat

Nou, en daarmee vat ze mijn wensen voor 2015 ook heel mooi samen!
Ik wens je het allerbeste.

Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: