dinsdag 31 maart 2015

Groundhog Day

Rondom de Boekenweek staat het Bieblog in het teken van Waanzin. Onze bloggers schreven in deze maand over hun favoriete ‘waanzinnige’ film, boek of muziek. Er kwamen heel wat vormen van waanzin voorbij! In deze laatste waanzin blog schrijft Peter Bonekamp over de film Groundhog Day.

Stel dat je een specifieke dag in je leven steeds weer opnieuw moet beleven. Alles op die dag verloopt precies zoals die dag ervoor. Het maakt niet uit wat je doet: 's morgens wordt je weer wakker en alles begint weer opnieuw. Dit is het waanzinnige gegeven van de film Groundhog Day.

Het lastige met filmbesprekingen is het gevaar van spoilers. Ik ga hier misschien dingen vertellen (de inleiding is al erg genoeg) die je niet wilt weten voordat je de film hebt gezien. Ga in dat geval eerst de film kijken (absoluut de moeite waard) en lees dan deze post.

Oké, ik mag er nu van uitgaan dat je de film hebt gezien. Die kans was toch al vrij groot want Groundhog Day is al van 1993 en mag gerust een moderne klassieker worden genoemd. De term "Groundhog Day" is door deze film in het Engelse taalgebied intussen zelfs een metafoor voor een saaie of vervelende situatie waar geen einde aan lijkt te komen. Want dat is precies wat de arrogante en egoïstische weerman Phil (Bill Murray) overkomt: hij komt in een soort tijdlus terecht waardoor hij tot zijn afgrijzen het jaarlijkse Groundhog Day feest steeds weer opnieuw moet meemaken.

Het is interessant hoe Phil reageert op deze situatie en daar is best wel goed over nagedacht. In eerste instantie doet hij wat hij wil: hij eet en rookt er op los, wordt dronken, besteelt een geldwagen en gaat achter de vrouwen aan. Het maakt toch allemaal niets uit want de volgende dag begint weer met een schone lei. Maar langzaam krijgt de zinloosheid van zijn bestaan grip op Phil en wordt hij depressief. Zo erg zelfs dat hij meerdere keren zelfmoord pleegt maar wordt iedere keer weer om 6 uur wakker in zijn bed. Langzaam begint hij te beseffen dat zijn egoïstische manier van leven hem eigenlijk niets oplevert als persoon. Hij gaat zijn dagen positiever invullen en gaat dingen voor anderen mensen doen: hij neemt pianoles en vangt hij iedere dag een jongentje op dat op een vaste tijd uit een boom valt. Deze persoonsverandering is mooi om te zien en maakt deze film best wel bijzonder. Kijken dus!            Reserveer Groundhog Day in onze catalogus.

Geen opmerkingen: