woensdag 25 maart 2015

The Matrix

Rondom de Boekenweek staat het Bieblog in het teken van Waanzin. Onze bloggers schrijven deze maand over hun favoriete ‘waanzinnige’ film, boek of muziek. In deze blog schrijft Pleun Vermaas over de film The Matrix.

Wat doe je als je voelt dat er iets niet klopt? Als je vermoedt dat de wereld waarin je leeft niet echt is. Dat er iets ontbreekt, maar je hebt geen idee wat. Wat doe je dan? In The Matrix wil computerhacker Neo een antwoord op de vraag: wat is de Matrix? Hij spit en graaft maar vindt niets. De zoektocht stopt wanneer Neo in contact komt met Morpheus en diens team. Zij nemen hem mee naar de realiteit en daar blijkt dat niets is wat het lijkt….

De Matrix is een computersimulatie die een realiteit verbeeldt van de wereld anno 1999. In werkelijkheid is het twee eeuwen later en in die tijd is er nogal wat veranderd. De Matrix is niets meer dan een rookgordijn dat die angstaanjagende tijdshift moet verbergen. De mensen zijn zich hier echter niet van bewust. Ze leven feitelijk in een droomwereld.

Het verschil tussen de droom en de werkelijkheid zit in twee pillen: een rode en een blauwe. Morpheus biedt Neo beide pillen aan en vertelt hem dat als hij werkelijk wil weten wat de waarheid behelst hij de rode pil moet innemen. Met de blauwe pil zal Neo verder dromen, met de rode pil zal hij ontwaken. Natuurlijk neemt Neo de rode pil, anders wordt het een saaie film! Wanneer Neo ontwaakt ontdekt hij dat de mensheid al jaren vecht tegen een ras van moordlustige machines dat er alles aan doet om de mensen uit te roeien. Morpheus en zijn team verzetten zich hiertegen en proberen de mensen uit de droomwereld te bevrijden voor ze door de machines worden gevonden. Maar de Matrix is een sterke illusie en de weg naar bevrijding van de mensheid is geen sinecure.

Ondertussen heeft Neo zich aangesloten bij de selecte groep van vrijheidsstrijders en doorloopt zijn training. Al snel blijkt dat de jonge computerhacker over alle kwaliteiten beschikt om de Matrix definitief op te blazen. Morpheus weet het zeker, maar weet Neo dat ook? Ik weet het antwoord al, nu jij nog!

The Matrix is een onconventionele, intelligente actiefilm met een goed uitgewerkt verhaal. Er is veel aandacht besteed aan de karakterontwikkelingen en de actiescènes. Het overtuigende spel van de hoofdrolspelers zorgt ervoor dat de film tot de laatste minuut toe, boeiend blijft.

Geen opmerkingen: