maandag 9 maart 2015

Pure waanzin - Wouter Kusters

Rondom de Boekenweek staat het Bieblog in het teken van Waanzin. Onze bloggers schrijven deze maand over hun favoriete ‘waanzinnige’ hoofdpersoon uit film, boek of muziek. Of juist de bedenker ervan, die zelf een steekje los heeft. 

Wouter Kusters maakte tweemaal een psychose door. Hij stopte beide keren met zijn medicatie en schreef twee dwarse boeken tegen de medicalisering van de waanzin. ‘Wie een psychose heeft, loopt een aanzienlijk risico met psychiaters in aanraking te komen.' Met deze droogkomische constatering begint Wouter Kusters zijn zoektocht naar de psychotische ervaring in Pure Waanzin.

Is de grens tussen waanzin en normaliteit wel duidelijk af te bakenen? In Pure waanzin legt Wouter Kusters verschillende bronnen naast elkaar: zijn herinneringen, zijn medisch dossier en inzichten uit wetenschap en filosofie. Hij probeert de psychose zoveel mogelijk te duidelijk te maken door te verwijzen naar ervaringen die iedereen kent.
In onderstaand stukje tekst beschrijft heel mooi hoe zijn psychotische geest zweeft van de hak naar de tak en van het een naar de ander.
Uit de bloem komt een bij tevoorschijn, bij de bij vliegt een wesp. De wesp staat voor de WASP. De White Anglo-Saxon Protestant. De bloem der natie van de Amerikanen. Nederlanders hebben andere bloemen, tulpen, tulips, two lips. Met hun dubbele lippen zijn Nederlanders hartstochtelijker dan de stekelige Amerikanen”.
Ik vond het een bijzonder intrigerend boek waarin Kusters heel helder schrijft over, van binnenuit de gek begrijpen, nadrukkelijk stil staan bij zijn ervaringen en de betekenis ervan wil verduidelijken. Maar ook dat ontregeling is niet alleen iets negatief is maar de opmaat kan zijn voor creativiteit, euforie en een nieuwe vrijheid.  Zonder overigens hierbij het lijden aan wanen te romantiseren.

Geen opmerkingen: