woensdag 29 juli 2015

Getting things done

De vakantieperiode is op je werk vaak zo'n tijd waarin je even kunt opruimen. Lekker die stapels op je bureau uitpluizen en vooral veel weggooien. Het is ook een mooi moment om eens na te denken over je manier van werken (hoe kom ik toch steeds aan die stapels?) en om te brainstormen of je werk misschien efficiënter en productiever kan.

Een klassieker op het gebied van persoonlijke productiviteit is Getting things done van David Allen. Dit boek is al jaren een wereldwijde bestseller en belooft je een methode voor stressvrije productiviteit in je werk en privéleven!

De methode van David Allen is in basis eigenlijk nogal eenvoudig. Je verzamelt alle informatie (Allen noemt dat "stuff") waarvan je vindt dat je er iets mee moet doen. Deze info brengt gaat in je "inbakje". De volgende stap is of deze info vraagt om een actie. Is het antwoord ja dan moet je bedenken wat de eerstvolgende actie is. Kan dat in minder dan 2 minuten doe het dan direct. Zo niet, dan kun je het of delegeren of uitstellen. Stel je het uit dan breng je het onder in een agenda (tijdgebonden acties) of op een "eerstvolgende acties" lijst.

Het grote voordeel van dit systeem is volgens Allen dat je op deze manier alles buiten je hoofd een plek geeft. Je hebt nagedacht over waar je iets mee wilt doen, je hebt bedacht wat voor actie je er op moet zetten en die acties heb je voor jezelf georganiseerd. En dan kun je het loslaten! No worries! Natuurlijk moet je wel regelmatig je "inbakje" opschonen en je "eerstvolgende acties" lijst goed bijhouden (minimaal wekelijks even doorlopen).

Onze hersenen zijn volgens David Allen niet geschikt om veel informatie efficiënt te verwerken en dat levert juist veel stress op. "O ja, ik moet dat nog regelen" of "niet vergeten dat te doen". Vaak denken we op deze manier meerdere keren aan dezelfde klus. En dat los je op met de Getting things done methode: je denkt er goed over na, geef het plek in je systeem en voilá. Natuurlijk is het allemaal niet zo simpel als het klinkt en het boek staat vol met tips om dit systeem te verfijnen en om valkuilen te vermijden.

Reserveer Getting things done in onze catalogus.

Geen opmerkingen: