maandag 27 juli 2015

Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid

Dit is echt een fascinerend boek! De geschiedenis van onze eigen soort vanaf ongeveer 100.000 jaar geleden: de jonge Israëlische historicus Yuval Noah Harari verteld in de internationale bestseller Sapiens ons verhaal. Hij schrijft scherp, kritisch en betrokken en maakt het zeker niet mooier dan het is: "homo sapiens is de meest destructieve kracht die de aarde ooit heeft gekend".

Met humor maar ook cynisch schrijft hij over onze evolutionaire "successen", want onze vooruitgang heeft ons niet altijd gelukkiger heeft gemaakt.

Wat ik al gelijk interessant vond was dat wij 100.000 jaar geleden niet alleen waren. Minstens 6 andere mensensoorten bevolkten toen de aarde. Maar wij bleven als enige over. Hier in Europa hadden wij te maken met de neanderthalers en die konden wij fysiek absoluut niet aan. Wat was het dan wat homo sapiens toch sterker maakte?

Volgens Harari maakten wij een cognitieve evolutie door waardoor wij ons zaken in ons hoofd konden voorstellen die niet echt bestonden. Zo simpel als dat eigenlijk. Maar dat voorstellingsvermogen had grote gevolgen: hierdoor konden elkaar verhalen vertellen en konden we gezamenlijk in iets geloven. Door die verhalen en geloven was het mogelijk om grotere groepen homo sapiens te verenigen rond een gezamenlijk doel zoals het verjagen van een groepje neanderthalers. Verrassend is dat we pas sinds een jaar of 3 weten dat Europeanen en de bevolking van het Midden-Oosten 4% neanderthaler-DNA bezit. Ondanks de verschillen is er dus wel nageslacht voortgebracht.

Harari gaat in Sapiens alle belangrijke episodes in de menselijke geschiedenis langs zoals de agrarische evolutie, de ontwikkeling van het schrift, geld en wereldrijken. En natuurlijk de wetenschappelijk revolutie vanaf 1500 tot nu en die mogelijk tot onze ondergang zal leiden. Hij gebruikt o.a. inzichten uit de biologie, antropologie en economie om zo onze geschiedenis te duiden. Het is met 462 pagina's wel een pil maar het leest als een roman: een aanrader!    

Reserveer Sapiens: een kleine geschiedens van de de mensheid in onze catalogus.

Geen opmerkingen: