maandag 25 april 2016

Koning van Katoren

Voor wie het heeft gemist, het is dus Jaar van het Boek. En in het kader van dat belangrijke feest is er dit jaar de verkiezing van Het Belangrijkste Boek. En daar kan iedereen dus aan mee doen! Tot 22 september kun je stemmen op het boek dat op één of andere manier jouw leven heeft veranderd. Of dat gewoon niet vergeten mag worden. Heel leuk en interessant. Maar ja, hoe moeilijk is dat ook gelijk! Kan een boek echt levens veranderen?

Het toeval wil dat ik begin 2009 op m'n eigen blog al een soortgelijk bericht heb geschreven. Toen was dat naar aanleiding van de openingszin van een artikel:

"Er bestaat maar één soort boeken. Dat is de soort die een mensenleven verandert. Wat er verder wordt geschreven, is het bespreken eigenlijk niet waard." Intrigerend.

En vervolgens kwam ik terecht in m'n eigen herinneringen rondom het jeugdboek Koning van Katoren van Jan Terlouw. Als kind werd ik gegrepen door de manier waarop Terlouw ons belangrijke politieke en maatschappelijke zaken probeerde uit te leggen. Ik was me bewust van de vorm en werd geraakt door de inhoud. Als volwassene merk ik hoe tijdloos dit boek is. Waarbij het me ook opvalt hoeveel mensen dit boek (nog) kennen en er allemaal hun eigen herinneringen bij hebben. Zelfs de kinderen van m'n lief lezen het nog en kennen inmiddels de film natuurlijk. Wat me ook raakt is dat ik me bevestigd voel in die herinnering en de waarde van dit boek vanwege het feit dat onze huidige Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten er inmiddels ook heeft gestemd bij deze verkiezing. Kijk, dan heb je dus inderdaad een heel belangrijk boek geschreven!

Minder bekend is het vervolg dat decennia later verscheen: Zoektocht in Katoren. Waarin een vergelijkbare jongen als 'koning' Stach in Katoren aankomt om een ontvoerde zoon te vinden, daar het verhaal over deze bijzondere koning hoort en vervolgens op vergelijkbare wijze politieke en maatschappelijke misstanden helpt verbeteren. Maar eigenlijk kan ik alle jeugdboeken van Terlouw hier aanbevelen, want ze hebben allemaal een goede reden om eens geschreven én voor altijd gelezen te worden.

En voor de echte fans: aanstaande koningsdag woensdag 27 april om 15.30 zitten we allemaal gezellig achter de buis voor een herhaling van Koning van Katoren! Maar eerst even op jouw eigen belangrijkste boek stemmen natuurlijk :-)
Reserveer het boek in onze catalogus.
Reserveer de film in onze catalogus.
Reserveer Zoektocht in Katoren in onze catalogus.

Geen opmerkingen: