maandag 18 april 2016

De weg naar Little Dribbling

Dit is alweer het vierde boek van Bill Bryson waar ik een blog over schrijf! Maar ja, hij schrijft nu eenmaal boeken die ik leuk vind dus ik kan er ook niks aan doen. En dit is zijn nieuwste: De weg naar Little Dribbling.

Het is een vervolg op zijn hilarische reisboek Een klein eiland waarin hij dwars door Groot-Brittannië reist en dat hij halverwege de jaren negentig schreef. Dit doet hij twintig jaar later in De weg naar Litttle Dribbling nog eens dunnetjes over. En dit natuurlijk met alle typische Bryson ingrediënten: humor, onnozelheid, vol interessante feiten en soms vlijmscherpe kritiek op zaken die hem niet aanstaan.

Je kunt wel merken dat Bill Bryson wat ouder is geworden, is hij in Een klein eiland verbaast over de gang van zaken, in dit boek is hij vaker verontwaardigd. Bijvoorbeeld over de plaag van het toenemende zwerfvuil, iets waar ik mij trouwens ook blauw aan kan ergeren en de Britten erg goed in zijn. Hij heeft nu ook wel meer recht van spreken want ondertussen is hij geen Amerikaan meer maar een echt Brits staatsburger.

Bill Bryson reist weer heel Groot-Britannië door vaak gemotiveerd door iets interessants wat hij over een plek heeft gelezen. Bijvoorbeeld een excentrieke landhuiseigenaar of uitvinder of een obscuur museum. Onderweg geeft hij zijn humoristische commentaar op alles en iedereen. Is hij nu wat weer een "grumpy old man", je merkt dat hij nog steeds gefascineerd is door dit land en nergens anders zou willen wonen.

Het heerlijke van dit reisboek is dat het voor mij heel herkenbaar is: op de meeste plekken waar hij over schrijft ben ik zelf ook geweest. Wij gaan elk jaar (liefst nog wat vaker) naar Groot-Brittannië en ik denk dat we de Britten ook wel een beetje kennen. Maar ook voor de niet-Anglofielen is De weg naar Little Dribbling een echte aanrader.

Reserveer De weg naar Little Dribbling in onze catalogus.

Geen opmerkingen: