donderdag 28 april 2016

Departures

Het festival van het goede leven, op 15 en 16 april in Enschede... Dat moet me wat te bieden hebben, dacht ik. Daar pik ik een graantje van mee! En ik schreef me samen met een vriendin in voor Broodje Levenskunst bij Concordia.

We gaan kijken naar de film Departures van regisseur Yojiro Takita. Maar voordat deze begint luisteren we eerst naar een lezing over positieve psychologie. Wat heb je nodig om een goed leven te kunnen hebben? Het wordt ons allemaal haarfijn uitgelegd door een belangrijke meneer die hierover lessen verzorgt aan de Universiteit van Twente. En dan...de film.

Ruim 2 uur lang ben ik ondergedompeld in het leven van een jonge Japanse man. En zie ik hoe iemand dwars door zware tegenslagen heen met volharding en wilskracht de kunst van het goede leven weet te verstaan...

En dat zomaar op een herfstachtige zaterdag in het voorjaar. Het knagende stemmetje geweld aangedaan, dat me dreinerig toefluistert: ja maar jij hoort toch boodschappen te doen en in de tuin te werken op zo’n dag? Wat ben ik blij dat ik mijn tong heb uitgestoken, lekker puh, mooi niet.
Want het verhaal is prachtig, ontroerend mooi en raakt diep in de ziel. Ik huil bijna nooit, maar aan het eind voelde ik iets nats een spoor trekken over mijn wang. Het beste compliment dat ik kan geven! En dan de muziek, speciaal gecomponeerd voor de film, door Joe Hisaish, een Japanse musicus. Gevoelvol en meeslepend, zoals de tonen van een cello kunnen zijn.

En dit is het verhaal: Daigo is een talentvolle jonge cellist die ineens zonder werk komt te zitten, als het orkest wordt opgeheven waar hij bij speelt. Hij moet zijn dure cello verkopen om zijn schulden af te kunnen lossen en vertrekt met zijn verloofde naar zijn geboortedorp. Daar gaat hij proberen een nieuw bestaan op te bouwen. Door toeval komt hij in een bizarre wereld terecht, waar hij eerst met grote tegenzin aan deelneemt. Gaandeweg echter gaat hij anders kijken naar het werk waar menigeen de neus voor optrekt. Hij ontdekt de waarde en de schoonheid, weet het ambacht bijna tot kunst te verheffen. Als reisbegeleider van de laatste reis weet hij de nabestaanden iets onbetaalbaar waardevols te schenken.

Levenslessen over de dood, het klinkt zwaar. Maar humor en hemelse muziek zorgen voor plezier en ontroering. In 2009 kreeg Departures de Academy Award voor beste niet-Engelstalige film bij de Oscaruitreiking. Zonder meer terecht!! Warm aanbevolen!

Tinie Knoef

Reserveer Departures in onze catalogus.

Geen opmerkingen: