maandag 20 juni 2016

A most wanted man

John le Carré kennen we als schrijver van spionagethrillers. Anton Corbijn maakt als regisseur naam met spionagefilms als The American. En Philip Seymour Hoffman kroop als acteur in elke willekeurige huid. Helaas moet de filmwereld het al twee jaar zonder hem doen. Zijn laatste voltooide rol speelde hij in A most wanted man. En die film brengt de drie genoemde kanjers samen in een pijnlijk actueel en spannend verhaal. Wie is het aas, wie de prooi en wie de schurk?

Hoffman speelt een rechercheur bij de Duitse inlichtingendienst in Hamburg, die om z'n onorthodoxe methoden niet bij iedereen geliefd is. Hij is op z'n beurt te vaak tegengewerkt of zelfs verraden, dat hij niemand meer vertrouwt behalve z'n eigen team. Als er een Tsjetsjeens-Russische moslim in Hamburg verschijnt, die de miljoenen van z'n overleden vader opeist, begint een kat-en-muis spel om via deze Issa de werkelijke terrorist te ontmaskeren. Maar de Amerikaanse CIA doet dat liever sneller en met meer machtsvertoon dan onze rechercheur. En de vraag of de opgezette val werkt en wie er uiteindelijk het hardst in valt, blijft tot het einde spannend.

Ik merk dat ik vooral geboeid ben door de sfeer die Hoffman met z'n personage neerzet. De rechercheur is te dik, rookt en drinkt teveel, ziet er met z'n sluike haar zelfs wat onverzorgd uit, praat zacht en met korte stotende zinnen. Hij lijkt me heel moe. Levensmoe. Ondanks de enorme gedrevenheid om de wereld een beetje veiliger te maken. Toch heb ik het gevoel dat ik naar Hoffman zelf zit te kijken. Het is net alsof hij door deze rol nog verder de depressie in wordt getrokken. En na de spannende ontknoping betrap ik mezelf erop dat ik denk "Tja, ik snap wel dat hij kort hierna zelfmoord pleegde..."

Het zal allemaal wel iets gecompliceerder liggen dan dat, maar ik had hem graag een meer hoopvolle en levenslustige rol gegund in die periode van z'n leven waarin het zwart kennelijk te donker werd. Neemt niet weg dat het wel een hele geloofwaardige en intrigerende film oplevert.
Reserveer de dvd in onze catalogus.
Reserveer het Engelstalige boek in onze catalogus.

Geen opmerkingen: