maandag 6 juni 2016

De Hokjesman

"In alle landen waar ik kwam en onder alle volkeren die ik ontdekte, vond ik geen vreemdsoortiger slag mensen dan de Nederlanders. Niet één volk, maar een tombola van culturen, clubs en groepen. Met vreemde stammen en exotische gemeenschappen. Zoals de klassieke volkenkundigen voor mij zoek ik ze op, ontleed ze, meet ze en doorgrond ze. Ik ga op safari in eigen land, op zoek naar de rimboe in onszelf. Noem mij: de Hokjesman."

Zo klinkt het tijdens de openingstune van elke afleveringen van programmamakers Michael Schaap en Jurjen Blick. Een fantastische serie van de VPRO, die met recht genomineerd is voor de Zilveren Nipkowschijf; dé televisieprijs van Nederland (de bekendmaking is op 10 juni!). Met een knipoog naar de klassieke volkenkundige, gestoken in driedelig pak met strik, ontleedt de Hokjesman de mens als groepsdier. Hij gaat drie seizoenen lang op veldonderzoek binnen de leefwereld van aansprekende Nederlandse subculturen. Hoe verhouden mensen binnen een hechte gemeenschap zich tot elkaar en hoe staan zij ten opzichte van buitenstaanders? Wat wordt als afwijkend gedrag gezien? Wat is er nodig om uit de groep te stappen of te worden gestoten?

Dat klinkt natuurlijk allemaal al heel interessant, of misschien zelfs grappig. Maar de manier waarop Schaap en Blick dit aanpakken levert echt briljante tv op. Dat komt voor een deel door de inhoud. Hoe Schaap zonder oordeel de mensen over hun eigen groep laat vertellen of hun eigen groep neerzet. Door de humor die dat onbedoeld soms oplevert, maar altijd met respect voor de groep. Of hoe de voice-over het getoonde met rake teksten aan elkaar praat. Maar nog meer zit de kwaliteit van de Hokjesman voor mij in de regie, de montage, de beeldvoering en de muziek. Meneer Schaap krijgt in z'n driedelig pak en met die guitige blik een hoog aaibaarheidsgehalte. De muziekkeuze is subliem. En het bewijs is hiermee geleverd: beeld zegt meer dan duizend woorden...

Het is doodzonde dat ze er na drie seizoenen mee stoppen, maar zo gaat dat. Gelukkig staan seizoen 1 (met o.a. de adel, boeren en Molukkers) en 2 (met o.a. de doven, Amelanders en dierenvrienden) al op dvd en zal seizoen 3 ook zeker volgen. Voor mij een soort voeding voor de geest op momenten dat ik even behoefte heb aan wat stilte en schoonheid ofzo. Gewoon een Hokjesman kijken, maakt niet uit welke!

Trailer seizoen 3 (met o.a. de geesteszieken, professoren en lesbiennes)


Reserveer seizoen 1 in onze catalogus.
Reserveer seizoen 2 in onze catalogus.

Geen opmerkingen: