zaterdag 9 juli 2016

Een zaterdagmiddag - Bert Wagendorp

Soms weet ik het even niet meer….. Er zijn zoveel boeken en elke dag komen er tig bij. En dagelijks zie ik ook nog eens ontzettend veel nieuwtjes over boeken en lezen voorbij komen. Maar ik had even geen zin in de nieuwe boeken, maar wat dan wel.
Kijk...en dan is het wel handig dat je in een bibliotheek werkt en keuze hebt uit nog veeel en veeel meer boeken. En al dwalend vond ik een boekje dat mij wel aansprak.
“Was het 24 februari? Dat zou kunnen. Het zal rond half vier zijn geweest.”
Zo begint Een zaterdagmiddag van Bert Wagendorp.Ruim een maand voor de bevrijding in 1945 bombardeerden de Engelsen per abuis het Nederlandse Groenlo. De moeder van journalist Bram overleeft de aanslag, maar verliest haar jongere broer. Pas jaren later vertelt Brams moeder eindelijk wat er is gebeurd op die bewuste zaterdagmiddag. Een Engelse bom doodde haar broertje en hierdoor ook de grote droom van haar vader. In het boekje wordt heel duidelijk beschreven hoe zo’n voorval nog in lengte van jaren invloed kan uitoefenen op het leven van mensen. Dat geldt voor Bram maar zeker ook voor zijn moeder.
"Mijn moeder is een sterke vrouw. Als er een vliegtuig overkomt, krimpt ze nog altijd een beetje in elkaar, maar dat zie je alleen als je het weet."
En zien we dat het verleden altijd een stukje ons heden in steekt. Een dun boekje met een groot verhaal dat laat zien dat aan de vele verhalen over de oorlog, altijd nog wel een fascinerend verhaal kan worden toegevoegd. 
Ik ben er stil van.

1 opmerking:

Tinie zei

Prachtig integer geschreven, een juweeltje!!