vrijdag 15 juli 2016

Talk Talk - The Colour Of Spring

Vandaag grijp ik maar eens een keertje terug. Midden jaren tachtig, ik zat op de HAVO, en mijn muzieksmaak begon zich te ontwikkelen. Niet meer standaard de dingen die mijn oudere zussen mooi vonden, maar meer wat ik van vrienden en klasgenoten te horen kreeg. En wat op de radio gedraaid werd natuurlijk.
En zo kwam ook de groep Talk Talk voorbij. 'The Colour of Spring' was zo'n album dat bij het verschijnen al een klassieker leek te zijn. Of in ieder geval te worden. Er gebeurde iets op die plaat...


Was het die stem van leadzanger Mark Hollis? Maar die hadden we toch ook al op eerdere platen gehoord? Dan misschien toch iets met de instrumenten? 
Toen de single 'Life's what you make it' uitkwam, had iedereen het over de piano die grbuikt werd voor de basnoten. Maar dat was het niet alleen.
"Met de albums Talk Talk (1982) en It’s My Life (1984) had de band uit London laten horen aanstekelijke songs te kunnen schrijven. Al werden deze songs wel grotendeels gedreven door een gemakkelijk in het oor liggende poppy sfeer waarbij synthesizers een voorname rol speelden. Met hits als Talk Talk, Such A Shame en It’s My Life werd naamsbekendheid gegenereerd. Vooral buiten hun thuisland opvallend genoeg. Hoewel het tweede album It’s My Life al een behoorlijke muzikale stap voorwaarts was ten opzichte van het debuut, had niemand kunnen voorspellen hoe groot de volgende muzikale evolutie zou worden. The Colour Of Spring is een verzameling songs van een band in optimale creatieve ontwikkeling. Werkelijk alle 8 songs op het album zijn verslavend mooi. Songs die geschreven werden door zanger Mark Hollis en Tim Friese-Greene, de toetsenman/producer die met het tweede album It’s My Life tot de band toegetreden was. Waar Hollis voor dat album nog het gros van de songs alleen had geschreven vonden hij en Friese-Greene elkaar op The Colour of Spring in uitdagende composities die buiten de geordende popmechanismen vielen. Niet alleen muzikaal maar zeker ook tekstueel. Voordat het derde Talk Talk album verscheen was daar reeds de prachtsingle Life’s What You Make It, een song die een andere band liet horen. Een meer organisch en warmer geluid met een prachtige muzikale hook en een Hollis in topvorm. Terecht werd de song een wereldwijde hit. Ook thuisland Engeland omarmde de band nu. Met de tweede single Living In Another World werd dat succes geëvenaard. 
The Colour of Spring is een zeer rijk album dat de grenzen van de pop opzoekt. Beide eerder genoemde singles zijn daar treffende voorbeelden van. Maar zeker ook de prachtige albumopener Happiness Is Easy, die door z’n stuwende ritme, magische baslijn en prachtige melodielijnen tot een muzikale oase uitgroeit. En waar zoveel anderen de band voorgingen met volledig misplaatste kinderkoren past dit koor in de openingssong als gegoten. En ja, dat intro van I Don’t Believe In You, dan ben je toch gelijk verkocht? Wat een briljante song blijft dat toch en zonder twijfel een van de beste zangperformances van Hollis. Prachtig hoe hij tegen de opzwepende arrangementen opzingt. Als na het stevige Life’s What You Make It vervolgens de sferische klanken van April 5th ben je de Talk Talk van de eerste twee albums helemaal kwijt. Voor een ieder die Talk Talk in de jaren 80 ooit live heeft gezien weet dat Living In Another World een ware sensatie was. De lekker stevige drums die op het gros van de songs van het album aanwezig zijn krijgen op deze song een extra drive, net als op de albumopvolger Give It Up. Ook al zo’n song die na een keer draaien niet meer uit je hoofd te krijgen is. En hoe mooi is die overgang van het ingetogen Chameleon Day naar de briljante Colour Of Spring slotsong Time It’s Time wel niet? Wonderbaarlijk hoe die laatste song zich trouwens in lagen openbaart. Een absoluut genot voor het oor en opvallend hoe geweldig die song na 26 jaar nog steeds klinkt." (writteninmusic, 2012)
Live heb ik de band helaas nooit gezien, daar was ik domweg nog te jong voor... Maar dit album blijft fenomenaal. En dus een aanrader voor iedereen die met glazige ogen kijkt als je vraagt of ze 'Talk Talk' ook (nog) kennen. Back to the 80's is nog nooit zo leuk en aangenaam geweest...


The Colour of Spring op spotify

Reserveer in onze catalogus

2 opmerkingen:

Erwin zei

Zeker! Dank voor de tip!

jospin zei

Dank je!!
Is inderdaad een fantastische album.
Ik was verkocht door Hollis!
Zijn tegenstrijdig manier van werken. (Als je lees wat er is gebeurd met die platenmaatschappij!)
Muziek alle belangrijkste!

Één genie?
Misschien!
De progressie die werd gemaakt. Briljante!
Ik ben verreweg een liefhebber van "Spirit Of Eden".
jospin