woensdag 27 juli 2016

Het stof dat van dromen valt

Louis de Bernières heeft met Het stof dat van dromen valt een roman geschreven die leest als een televisieserie. Als je een liefhebber bent van Downton Abbey dan zul je zeker van dit boek genieten.

Maar er is meer wat dit boek tot een bijzondere roman maakt. Bijvoorbeeld de manier waarop het boek is samengesteld: een aaneenschakeling van korte belevenissen van de verschillende personages, weergegeven op de manier waarop je verwacht dat ze het zelf zouden vertellen. De loopgraafsoldaat gebruikt natuurlijk een andere toonzetting en woordkeuze dan een romantische jongedame van goede komaf.

Er is natuurlijk vaker over geschreven. Het Edwardiaanse tijdperk waarbij de Engelse hoogmoed en een gevoel van superioriteit tot een hoogtepunt rezen. Het koloniale Engeland dat dacht de hele wereld naar de hand te kunnen zetten. En toen kwam daar de 1e Wereldoorlog en alles veranderde. De wereld van de rangen en standen, zo verankerd in de Engelse geschiedenis, brokkelt langzaam af. De gruwelen uit de oorlog maken geen onderscheid in rang of stand.

'Het stof dat van dromen valt' gaat over de familie McCosh met hun vier dochters, een welgesteld gezin dat in de countryside ten zuiden van Londen woont. Direct vanaf de eerste bladzijde is de setting duidelijk en maken we kennis met de familie, de bedienden en de buurjongens die we de rest van dit lijvige boekwerk zullen volgen. Die eerste pagina start met het tuinfeest dat de familie McCosh geeft ter ere van de kroning van koning Edward VII. Het is 1902 en de wereld is vol dromen en beloften. Het verhaal neemt de lezer mee van deze zorgeloze tijd voor de oorlog naar de erbarmelijke omstandigheden midden in de oorlog en ten slotte naar de innerlijke en uiterlijke ravage die de oorlog heeft aangericht.

Veel personages en ze gaan allemaal voor je leven, ieder met een eigen stem juist door de bijzondere vertelwijze die de Bernières in zijn roman hanteert.

Een indrukwekkend boek dat op een unieke manier verhaalt over de eerste Wereldoorlog en de gevolgen er van.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: