zondag 24 juli 2016

Villa America - Liza Klaussmann


Op zoek naar mooie blind dates uit de collectie voor de zomeractie ontdekte ik ook mooie date voor mijzelf met Villa America van Liza Klaussmann. Een beetje egoïstisch misschien maar dit boek liet mij gewoon niet los.
Wat een fascinerende tijd, de “roaring twenties”, en wat een intrigerende mensen. Ik kreeg in ieder geval na het lezen van Villa America zin om meer te lezen over de levens van de mensen in deze turbulente periode.

Het verhaal begint in de laatste jaren van de 19de eeuw en loopt door tot in de jaren zestig van de 20ste eeuw. Het leven in de New Yorkse high society benauwd Gerald en Sara Murphy, waardoor ze besluiten begin jaren twintig naar de Franse Rivièra te vertrekken. In hun nieuwe huis Villa America stellen ze hun leven en huis open voor de kunst. De Murphy’s zijn bevriend met o.a. Scott Fitzgerald en zijn vrouw Zelda, Cole en Linda Porter, Ernest Hemingway met vrouw en maîtresse en Pablo Picasso en zijn Olga.
Villa America vertelt het verhaal over het bijzondere huwelijk van Gerald en Sara Murphy dat, ondanks hun wederzijdse liefde, niet ongeschonden uit de strijd komt. Parallel aan het verhaal begint het verhaal van Owen Chambers, een Amerikaanse piloot die ook aan de Rivièra is terecht gekomen en vriendschap sluit met Sara en Gerald.

Het leven lijkt alleen maar interessant en prachtig te zijn. Er broeit echter van alles onderhuids en krijg je als lezer de barstjes en de drama’s onder de oppervlakte mee. Meeslepend is de tragiek van de geheime relatie tussen Gerald en Owen. Gerald houdt zielsveel van zijn vrouw en kinderen, maar ook van Owen. Hij wil in beide werelden leven, maar dat eist uiteraard zijn tol.

Een feestje om deze roman te lezen. Ik ga het boek inpakken en ben benieuwd wie straks een geweldige blind date heeft met dit onweerstaanbare boek.

Geen opmerkingen: