maandag 22 juli 2019

De mens: een handleiding

Als je een stofzuiger of een koffiezetapparaat koopt zit er altijd een handleiding bij. Zou het niet super handig zijn als er ook zoiets voor ons als mens zou bestaan? Nou, Ruby Wax vond van wel en schreef het boek De mens: een handleiding.

Er komen plenty onderwerpen voorbij waar we wel wat hulp bij kunnen gebruiken zoals emoties, relaties, het lichaam, verslaving en kinderen. Ze schreef het boek samen met een boeddhistische monnik en een neurowetenschapper en dat levert verrassende inzichten op. Alvast een spoiler alert: mindfulness is het antwoord op al je problemen.

Ruby Wax is een Amerikaanse comédienne en actrice die al sinds de jaren zeventig in Engeland werkt en ze staat vooral bekend om haar unieke en gewaagde interviewstijl. Ze komt heel vrolijk over maar ze heeft een paar zware depressies achter de rug. Op zoek naar de voor haar juiste therapie kwam ze bij mindfulness uit. In 2013 haalde ze haar master in Oxford en begon les te geven en boeken te schrijven over dit onderwerp.

De mens: een handleiding is een boek waarin de zaken waar wij als mensen mee worstelen met veel humor worden besproken. Ik vond het sowieso grappig dat veel van onze problemen genetisch of door de evolutie zijn bepaald. Kun je dus niks aan doen, maar wel goed om te weten dat het zo werkt. Bijvoorbeeld dat 80% van onze gedachten negatief zijn, dit komt doordat we in de oertijd vooral bezig waren met letterlijk overleven en het ontwijken van gevaar. Vaak was een negatieve en voorzichtige instelling toen juist onze redding maar nu is dat minder handig. Ons brein is "bij negatieve ervaringen klittenband, bij positieve teflon": we worden er nu door lamgeslagen en maken ons voortdurend onnodig zorgen.

Bij elk onderwerp vertelt Ruby Wax ook openhartig en met de nodige zelfspot over haar eigen ervaringen en aan het eind van elk hoofdstuk interviewt ze de neurowetenschapper Ash Ranpura en de boeddhistische monnik Gelong Thubten. Dat levert extra inzichten op en het zijn vaak grappige gesprekken. En natuurlijk staan er ook heel veel mindfulness oefeningen in. Leuk en toegankelijk boek!

Reserveer De mens: een handleiding in onze catalogus

Geen opmerkingen: