maandag 8 juli 2019

De vlecht - Laetitia ColombaniZoals je een vlecht maakt, wijdt Colombani om en om een hoofdstuk aan haar drie hoofdpersonen; drie vrouwen die leven in drie verschillende continenten.
Een jong, kastenloos meisje in India, een gepassioneerde onderneemster op Sicilië en een succesvolle advocate in Montreal.
Ze volgen alle drie, zonder het van elkaar te weten, eenzelfde pad: ze weigeren zich neer te leggen bij hun lot en strijden voor hun vrijheid en onafhankelijkheid.
Smita
, een vrouw uit Badlapur in India, een ‘dalit’, een ‘onreine’, een vrouw die behoort tot de laagste Indiase kaste. Met blote handen leegt ze dagelijks de latrines van twintig huizen. Smita woont in een regio waar meisjes niet zelden bij de geboorte worden vermoord of levend begraven. Voor haar zesjarige dochter wil ze, met gevaar voor haar eigen leven, een ander bestaan veroveren: haar dochter moet naar school, leren lezen en schrijven.

Giulia, een jonge vrouw die werkt in haar vaders atelier in Palermo, op Sicilië. Al bijna een eeuw leeft haar familie van de cascatura, het lokale gebruik om afgeknipt haar te hergebruiken en er pruiken van te fabriceren.  Ze woont in een Italiaans dorp met een conservatieve, patriarchale traditie. Na het overlijden van haar vader komt het voortbestaan van het atelier op haar schouders terecht. Het haar dat daarvoor nodig is, is op het eiland niet meer te krijgen. Ze maakt een plan om het uit het buitenland te importeren, haar uit India is van de beste kwaliteit. Haar strategie stuit in haar familie op veel tegenstand.

Sarah, een ambitieuze advocate uit Montreal, voor wie de sky de limit leek. Zij krijgt borstkanker. Stoïcijns blijft ze doorwerken, zonder met wie dan ook over haar ziekte te spreken. Ze is onvervangbaar, denkt ze, en uitstekend in staat haar eigen boontjes te doppen.


Colombani beschrijft hen in De vlecht met veel compassie op een verhalende en beeldende wijze. Veerkrachtig, inventief, strijdlustig en voor de duvel niet bang zijn deze 3 vrouwen. Hoop drijft hen voort, ze moeten en zullen de wereld veranderen – en in de eerste plaats hun eigen leven. Mooi ook om te lezen hoe de verhalen van deze drie vrouwen aan het einde van het boek samenkomen.Geen opmerkingen: