woensdag 21 juli 2021

Vind je eigen weg met jouw autisme


Suzanne, de schrijfster van het boek, heeft zelf autisme. Zij wijst je de weg om, als je ook autisme hebt, beter te begrijpen waarom je soms anders reageert dan iemand zonder autisme. Ik heb geen autisme, maar ik begrijp het nu beter. Ik hoop dat andere mensen dat ook gaan doen, het is echt belangrijk.

Een belangrijk boek, dus. Met veel informatie. Niet alles zal van toepassing zijn op jouw situatie, maar dat geeft niet: pik er uit wat je van jezelf herkent, en waar je wat aan hebt. Het samen lezen met je ouders of andere belangrijke mensen om je heen is vast heel fijn. Zij zullen je ook beter gaan begrijpen, denk ik.

Er zijn 13 hoofdstukken met onderwerpen zoals Autisme begrijpen,  Kenmerken van autisme, Jouw zintuigen, Anders voelen en begrijpen, Anders doen, Je sterke kant, Autisme in de puberteit, Autisme bij meisjes dat, en dat is nog niet zo lang bekend, echt anders is dan bij jongens.

Elk hoofdstuk heeft dezelfde indeling: theorie – voorbeelden – wat kun je zelf doen? – wat kun je aan een ander vragen? Aan het eind van elk hoofdstuk: Hoe zit dat nu bij mij? Bijvoorbeeld: Ik ben goed in het starten en voeren van een gesprek: niet waar- een beetje waar – helemaal waar.

Daarna kun je in het boek opschrijven wat je herkent; of niet herkent. En of je er wat mee kunt. Dat is het stukje Mijn eigen weg vinden: wat je nodig hebt of wat je kan doen om het beter te kunnen, of er minder last van te hebben. Dat schrijven in het boek kan natuurlijk niet als je het leent bij de bibliotheek. Dan kun je het in een schrift zetten bijvoorbeeld. Het is eigenlijk een boek om te hebben. Om af en toe nog eens in te lezen, en te kijken wat je zelf geschreven hebt. En of er wat veranderd is.

Hermien Bosman

Reserveer Vind je eigen weg met jouw autisme in onze collectie.

Geen opmerkingen: