dinsdag 13 juli 2021

Het enneagram praktisch toepassen

Jezelf en anderen beter begrijpen, wie wil dat nu niet. Weten wat je goede en minder goede kanten zijn. En vooral je onontdekte potentieel ontdekken én vergroten. Ik zeg: kom maar door! Ik kende de wereld van het Enneagram al wel een beetje, maar dit mooi vormgegeven boek hielp me toch om er weer wat nieuw licht over te laten schijnen. Of, zoals de achterflap belooft, een nieuwe weg naar bevrijding te bieden. En wie wil dat nu niet...

Het Enneagram (wikipedia) is een grafisch symbool: een cirkel met daarin een zes- en een driehoek, die samen een negenpuntige ster vormen. De leer van het Enneagram werd al honderden, misschien zelfs duizenden jaren geleden alleen mondeling overgeleverd. Gelukkig hebben we nu bibliotheken vol! Het Enneagram toont negen persoonlijkheidstypes en hun onderlinge relatie (test hier jouw type). Het helpt om te begrijpen dat er niet één visie op de wereld bestaat. Iedereen zit anders in elkaar, heeft verschillende motivaties en ontwikkelt dus verschillende strategieën. Deze methode wil mensen niet in een hokje stoppen, maar ieder individu juist in zijn eigen persoonlijkheidstype erkennen.

Oké, tot zover de theorie. Is dat leuk? Ja. Heb je er wat aan? Jazeker! Waarom? Nou, omdat het echt heel bijzonder is om algemene persoonlijkheidskenmerken te lezen en te schrikken, want... dat ben jij. Precies dat, maar hoe kan die auteur dat weten? Dus, als die auteur precies weet hoe jij denkt en voelt, dan gaat zijn advies of suggestie voor wat meer gemak misschien ook wel waar zijn. Toch? Daarom dus. En natuurlijk ben je altijd meer dan één type, maar die zijn vaak wel logisch met elkaar verbonden. Ook dat blijkt herkenbaar te kloppen.

Er zijn heel veel boeken over het Enneagram. Dit boek viel me op omdat het gewoon mooi is, en het beschrijft goed leesbaar elk type in dezelfde thema's: de eerste indruk, liefde en samenzijn, in je werk, waarom je bent zoals je bent, spirituele ontwikkeling, wat anderen irriteert en (heel belangrijk) wat andere krijgen. En je leert in één oogopslag over dingen als je onbewuste basisangst, je basisbehoefte, je onbewuste ego-boodschap, je afweermechanisme en je overlevingsstrategie. Afijn, als een hardcore nummer Eén (zoek dat zelf maar op) wil ik natuurlijk alles begrijpen én verbeteren, maar daar ook graag in verzachten. En echt, dit boek helpt daarbij. Dus, wil jij Het Enneagram praktisch toepassen, dan is dit ook wat voor jou!

Gelukkig gaat het niet alleen over je angsten en minder prettige eigenschappen. Het vertelt ook waar de ander (en jijzelf!) dankbaar voor mag zijn aan jou. Daarmee ga je ook de talenten van anderen beter zien en dankbaarheid jegens hen voelen. Als dát de wereld niet een beetje verder helpt...

Geen opmerkingen: