woensdag 27 oktober 2021

Twintig regels liefde - Rowan Coleman


Tijdens haar nachtdiensten in een hospice schrijft verpleegkundige Stella brieven voor haar patiënten. Daarin vertellen ze aan hun geliefden over hun gedachten, hun gevoelens, en over hun laatste wens. Soms staan er praktische tips in - hoe werkt een wasmachine? - en soms ouderlijk advies - hoe word je een goede vader? 

Stella belooft dat ze de brieven pas na hun dood zal versturen. Maar dan breekt ze die belofte: er is één brief waarvan ze vindt dat ze die op tijd moet posten, om iemand een laatste kans te geven op verzoening en een goede afloop.


Een heel mooi en zelfs ontroerend boek. Niet alleen ga je houden van de patiënten van Stella, maar je houdt ook van Stella zelf. Die het nodige te stellen heeft met haar partner Vincent, een militair die zwaargewond terug is gekomen van een missie in het buitenland. Hun relatie wordt zeer op de proef gesteld door de traumatische ervaringen van Vincent. 

Een twintigtal 'laatste brieven' staan tussen de hoofdstukken door en die intrigeren enorm. De liefde voor een partner die eruit spreekt, de geheimen die iemand toch opbiecht op het laatste moment, een meisje dat niet wil dat haar moeder verdrietig blijft, maar ook een buurman die nu eindelijk eens zijn hart lucht en aan zijn buurman schrijft dat 'ie altijd een enorme hekel aan hem heeft gehad. 

Wat als jij nog maar één kans had? Eén kans om een brief achter te laten voor degene van wie je houdt? Wat zou je schrijven?

Geen opmerkingen: