dinsdag 26 oktober 2021

Grote Panda & Kleine Draak

Ken je dat boek nog van De jongen, de mol, de vos en het paard? Die hit, vertaald door Arthur Japin, die weken in de Top10 stond en nog altijd in stapels in de boekhandel ligt. Nou, dat boek heeft een broertje. Even aandoenlijk en inspirerend. Even liefdevol en vol kleine grote wijsheden. Even troostrijk. Ontmoet m'n twee nieuwe vrienden, Grote Panda en Kleine Draak. Samen reizend door de seizoenen van het jaar.





Op hun weg raken ze vaak verdwaald, maar ontdekken zo ook mooie bezienswaardigheden die ze nooit zouden hebben gevonden als ze de juiste weg hadden gevolgd. Samen onderzoeken ze de gedachten en emoties, de ontberingen en het geluk die ons allemaal verbinden. In de natuur leren ze hoe ze in het moment moeten leven, hoe ze vrede kunnen hebben met onzekerheid en hoe ze de kracht kunnen vinden om samen de obstakels van het leven te overwinnen.



Schrijver en kunstenaar James Norbury liet zich voor deze vertederende illustraties inspireren door de boeddhistische filosofie, wat hem ook door een moeilijke tijd heeft geholpen. Ik kan me er alles bij voorstellen hoe therapeutisch het kan werken om deze kleine inzichten zo gefocust en groots te verbeelden. Als lezer kan het zeker diezelfde werking hebben. Want elke pagina roept wel iets van herkenning op, waar je je ook bevindt in het leven.



Het volgen van de seizoenen - lente, zomer, herfst, winter en lente - zie je vaak in het Boeddhisme. Het geeft een soort rust en vertrouwen, een levensritme, wat iedereen raakt. De japanse Torii poort komt in elk seizoen terug, evenals het theedrinken en een variatie op wat je met een blad kan doen... Kortom, genoeg te beleven, te zien en te overdenken. Gewoon voor het slapengaan of bij een lekker kopje thee. Heerlijk.



Reserveer het boek in onze catalogus.

Geen opmerkingen: