zondag 20 maart 2022

Gekke bekken trekken: bewustwording van de mondmotoriek

Petra werd geboren met een schisis, ook wel hazenlip genoemd. De mondmotoriek kan daardoor minder goed ontwikkeld worden, het praten is lastiger. 

Met logopedie kan dat wel verbeteren, maar de moeder van Petra en Anita bedacht daarbij allerlei spelletjes, die je thuis kunt doen. Petra deed die spelletjes samen met haar zus Anita, die geen schisis had. Zij vonden het leuk, en hadden niet door waar het eigenlijk om ging.

Hun moeder bedacht spelletjes zoals bellen blazen, met je lippen rozijntjes van een schoteltje pakken, miauwen als een poes, spugen als een lama, klinken als een pelikaan en een kip. En natuurlijk ook: gekke bekken trekken. Met veel plezier hebben Anita en Petra dat gedaan, en met veel plezier hebben ze er nu een boek over geschreven. En ik heb het met veel plezier gelezen.

De hoofdpersoon in het boek is Max. Hij is jarig en gaat naar zijn vriendje aap. Ga je mee? Dan heb je onder andere nodig: 3 glazen of bekers, water, vla, appelmoes, een plastic fles, en nog 11 andere dingen, die je bijna allemaal al in huis hebt. Zoals een bord, lippenstift en 3 vellen papier.

Onderweg naar aap komt Max allerlei dieren tegen: een olifant, een pelikaan, een kip en nog veel meer. Jij mag proberen het geluid van de die dieren na te doen. Bij de lama bijvoorbeeld gorgel je achter in je keel, bij de papegaai zeg je ‘koppiekrauw’. Bij het paard, dat last heeft van vliegen, ga je gekke bekken trekken.

Succes!

Hermien Bosman

Reserveer Gekke bekken trekken in onze catalogus

Geen opmerkingen: