maandag 21 maart 2022

Ziek gelukkig - Waarderen kun je leren - Ruud ten Wolde

 

Ziek Gelukkig (Waarderen kun je leren) is een must have voor iedereen die weleens denk: kan ik niet iets gelukkiger zijn. Het boek leest makkelijk en de lessen die je krijgt, neem je je hele leven mee. De schrijver Ruud ten Wolde leer je kennen als een jongen vol humor, positiviteit, kracht en doorzettingsvermogen. Dit boek is al enorm veel gelezen en heeft eigenlijk geen publiciteit nodig. Toch nog een aanbeveling, om te zorgen degene die het belangrijke boek vergeten zijn te lezen. 
Ruud krijgt op jonge leeftijd kanker en leert daardoor het leven te waarderen. De lezers kunnen leren van de fases die hij in zijn leven doorliep. Hij heeft in zijn jonge leven zoveel levenservaring opgedaan, dat hij ons wil leren wat we eigenlijk allemaal voor moois hebben in ons leven. We zien het soms niet, omdat het zo gewoon en vanzelfsprekend is. Gelukkig vertelt hij het ons en hoeven wij niet eerst ziek te worden, om te waarderen wat we hebben. 

Zijn ziekteproces neemt hij in het eerst deel door, om maar gelijk het naarste gehad te hebben aldus Ruud) Vervolgens is het boek een aaneenschakeling van tips, waarschuwingen, bevindingen en trucs om de mooie dingen in het leven te zien. Ook leer je hoe iemand zich voelt die ziek is en ziek is geweest. Zo krijg je de kans om te leren hoe je wellicht met een ziek iemand om kunt gaan, of met iemand die heel ziek is geweest.   

Een waardevolle tip vond ik om ook eens een kaartje te sturen, wanneer het beter gaat met iemand. Juist dan is er nog een hoop werk te verzetten en daarbij kan iemand best wat steun gebruiken. 

Als je je niet blij voelt, probeer dan eens met een nepglimlach te gaan zitten en houd die een aantal minuten vast. Je brein kan echt en nep niet onderscheiden en herkent die gezichtsuitdrukking als blijdschap, waardoor er een geluksstofje in je lijf wordt aangemaakt waardoor je je beter gaat voelen. 

Een collega van mij bij de bibliotheek omschreef dit boek als louterend. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik nog nooit van louterend gehoord had. Toch beschrijft dit mooie woord dit boek zeer goed. Louterend: zuiverend, reinigend. Laten we wat woorden van Ruud ten Wolde aannemen, hij heeft gezien hoe het leven kan zijn, hoe mooi. Het is zo zonde dat hij niet meer heeft kunnen genieten van alles wat hij leerde, daarom is het bijna een verplichting om zijn tips mee te nemen in ons leven. Dan heeft hij alles niet voor niets ontdekt. 

Reserveer Ziek gelukkig in onze catalogus 



Geen opmerkingen: