zaterdag 26 maart 2022

De paarden van Hitler

Welkom in de schimmige wereld van de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand. Want voor de leek heeft de wereldwijde kunsthandel misschien een chique en respectabele uitstraling, in de praktijk trekt het veel criminelen aan.

Via zijn duistere contacten krijgt Arthur een foto te zien van twee metershoge paarden die een ereplaats hadden in het Derde Rijk: onder Hitlers werkkamer in de Rijkskanselarij. Iedereen dacht dat deze paarden vernietigd waren in de slag om Berlijn maar ze worden nu voor veel geld op de zwarte markt te koop aangeboden. Dit moeten vervalsingen zijn! Arthur gaat als een ware detective op onderzoek uit.

Het gaat om de Schreitende Pferde van de beroemde nazibeeldhouwer Josef Thorak. Hij was een van Hitlers favoriete kunstenaars en deze liet zelfs een atelier van zeventien meter hoog voor hem bouwen. 

De paarden zijn dus nazikunst en ze verdwenen in het door de communisten bezette Oost-Duitsland. Dat maakt de speurtocht van Arthur nog ingewikkelder en gevaarlijker. Hij krijgt te maken met kopstukken van criminele organisaties, oud-nazi's, oud-kgb'ers, neonazi's en de Oost-Duitse Stasi: ze blijken er allemaal mee te maken te hebben.

Het leuke is dat Arthur nou niet echt een James Bond is en zichzelf ook niet al te serieus neemt. Zijn geklungel is soms erg grappig. Ook zijn de figuren in het boek fascinerend zoals de dochter van Himmler die leiding geeft een organisatie die oud nazi's helpt. Erg leuk en interessant boek!

Peter   

Geen opmerkingen: