donderdag 23 juni 2022

Het GESCHENK - Edith Eger

 

Dit is een heel waardevol boekje! Laatst las ik ergens: "Boeken staan (in bieb of boekwinkel) bescheiden met hun ruggen naar je toegekeerd, wachtend tot je ze kiest" Het geschenk van Edith Eger kies je niet zomaar, het staat te bescheiden in de kasten. Hier moet je over lezen of erover horen van iemand. Ik had het geluk dat een vrijwilligster bij de bibliotheek mij op dit boekje wees. Jij hebt het geluk dat je dit leest. 

Het is een boek waardoor je leert omdenken. Zelfs de ergste dingen kan je overleven en ook nog met een fijn zelfbeeld. In 12 lessen die je leven kunnen redden leer je dat alles anders kan. Edith Eger verandert zelfs ellende tot een geschenk. Ook van ellendige situaties leer je, Edith geneest je met haar woorden en inzichten. 

Zelf vind ik dit zo'n boekje dat steeds weer openslaat en zelfs wat regels van wilt arceren (dat mag niet in een biebboek!! dus leen het en schaf het daarna aan als je het net zo'n waardevol boekje vind als ik) 


Edith Eger zit als jong meisje in Auschwitz en daar leerde ze om te denken. Ze onderging de grootste vernederingen en leerde toch omgaan met verlies, verdriet en angst. Hier deed ze bijna een heel leven over, maar ze deed het. 

De overlever van Auschwitz schreef op jaar 90e dit zelfhulpboek en dit deed ze door haar ervaringen als klinisch psycholoog te delen. Ook vertelt ze over haar ervaringen in Auschwitz en ze neemt haar eigen man en kinderen als voorbeeld om uit te leggen hoe het leven in elkaar steekt. 

Ieder ervaring benadert ze positief en alles ziet Edith Eger als een leermoment. Door alles wat ze meemaakte weet ze wat overleven is en geeft ze veel mensen inzicht in het leven. 

Je hebt altijd een keuze, ook wanneer de situatie uitzichtloos lijkt is er iets dat je kunt veranderen. De kleinste verandering kan er al voor zorgen dat alles anders loopt. 

Natuurlijk wil ik hier geen voorbeelden geven, want je moet het boek echt zelf lezen. Ik weet zeker dat iedereen wel een aantal situaties, die de schrijfster schetst herkent. Het gaat over moeizame relaties met ouders, kinderen, partners maar ook over slachtoffers van huiselijk geweld, mensen die niet kunnen opgaan met rouw en nog heel veel meer problemen uit het dagelijks leven. 

Wil je uit je slachtofferrol en weet je niet hoe? Lees dit boek en ik weet zeker dat je bij een volgende nare ervaring anders denkt over de ervaring. Na het lezen van dit boek neem je andere beslissingen en oordeel je anders. In ieder mens zit iets slechts en iets goeds, het is net hoe je hiermee omgaat. 

En....denk eraan geen gele arceerstift gebruiken in een bibliotheekboek, eerst reserveren, lezen en dan misschien wel aanschaffen. Neem het geschenk aan van deze Amerikaanse traumapsycholoog. 

Reserveer hier Het Geschenk van Edith Eger

Geen opmerkingen: