maandag 13 juni 2022

H a r t r it m e - Bart Chabot

 

Wauw wauw en nog eens wauw. Dit boek had ik nooit uit de kast gepakt als ik niet zo dol was op de schrijfstijl van Bart Chabot door het boek: Mijn vaders hand. Hartritme is minstens zo mooi en zeker zo fijn geschreven. 

Mijn vaders hand was voor mij al geen bekende wereld, omdat het over de vreselijke hartverscheurende jeugd van Bart gaat. Hartritme gaat over zijn rock & roll leven, over Herman Brood, drugs, het nachtleven, het leven van een schrijver, een bekende Nederlander en de dood. Behalve het laatste heb ik niet zoveel met deze onderwerpen. Vriendschap, familie, de dood en hond Bril, lopen als rode lijnen door dit boek. 

Zo ontzettend knap, dat allerlei losse verhalen, details en anekdotes toch een mooi geheel werden in dit boek. Bart Chabot is dit keer op vakantie in Zweden. Hij is daar met zijn hele gezin. Doordat de hond (Bril) erg ziek is, blijft Bart vaker bij het vakantiehuisje en doet het rustig aan met de hond. Tijdens zijn wandelingen en bij het huis mijmert hij over gedane zaken en roept de hond allerlei herinnering op. 

Lezend ontdekte ik het leven van losbollen, drank, drugs en ..dat allemaal prachtig geschreven. Het is moeilijk uit te leggen waaarom Chabot zo fijn leest. Het is een roman, het verhaalt, maar toch is het echt een biografie. 

Dat je niets hebt met Herman Brood en dan toch alles over hem wilt weten en doorleest om te begrijpen, waarom ze vrienden waren. Je leert de vrienden van Bart zo goed kennen, alsof je ze een hand kunt geven (dat geeft hij zelf in een interview aan) Wellicht is dat het wat mij zo raakte. Van bepaalde personen wist ik al dat ze overleden waren en toch raakte de weg naar de dood mij enorm door hoe het verhaal verteld werd. 

Jules Deelder, Herman Brood, Martin Bril, Ronald Giphart, Joost Zwagerman en Remco Campert, zijn allemaal personen die ik regelmatig voorbij zag komen bij de Wereld Draait Door. Ze komen allemaal lang en ook kort in het boek voor. Ik dacht veel over ze te weten, maar ik begrijp ze door dit boek beter. 

Voor wie graag romans leest, voor wie graag "waar gebeurd" leest voor wie van beide fan is. Niet specifiek voor fans van Bart Chabot. Ook voor mensen die Chabot amper kennen en een mooi levensverhaal wil lezen met een paar prachtige levenslessen erin. 

Reserveer Hartritme van Bart Chabot in onze catalogus

Lees over Mijn vaders hand 


Geen opmerkingen: