maandag 20 juni 2022

Niemand gelooft mij: kindergedichten

‘Deze humoristische en filosofische gedichten voor kinderen in de bovenbouw nodigen uit tot nadenken en discussie, ….een waaier van lesmateriaal.’ 

Dit boek bevat onder andere het gedicht ‘Tandpastau’ over een tube tandpasta die het niet fijn vindt dat er steeds in hem geknepen wordt. Dat doet pijn! En het gedicht ‘Niets’: alles is iets, niets is niets. Maar wat ís niets dan? Of de zebra die zich verstopt op het zebrapad. En nog veel meer. 

Ik vroeg me af: hoe zou je dat in een klas aanpakken? Praten over de gedichten, en ook zelf een gedicht bedenken? Een woord prikken en daar iets bij verzinnen? Ik zat op de bank en keek uit het raam. Veel zag ik niet, ik woon 4 hoog, zag vooral daken, een kerktoren, wolken. Het haantje op de toren: dat is best eenzaam, zo heel alleen hoog in de lucht. Ziet ie een leuke kip, kan ie er niet heen! Maar het kan ook best zijn dat hij het heerlijk vindt, zo alleen daarboven.

En die wolk, wat is daar mee? Oh, die wil niet regenen, want dan blijft er niks van hem over! Daarom is het al zo lang droog, de wolken staken! Die schoorsteen daar is bang! Ach, hij heeft hoogtevrees. Zo ‘zag’ ik al van alles. Net als in een sprookje: alles kan, niks is onmogelijk.

Jet Kat is schrijfster, illustratrice, onderwijzeres, componiste en beeldend kunstenaar.

Hermien Bosman

Reserveer Niemand gelooft in mij in onze catalogus.

Geen opmerkingen: