woensdag 17 december 2014

De mooie voedselmachine

Kerstmis is een familiefeest. Er is geen ander moment in het jaar waar het zo gebruikelijk is dat families bij elkaar komen. In Amerika kennen ze ook nog Thanksgiving, eveneens een voorbeeld van een feest dat je met je familie viert. Kenmerkend voor dit soort feesten is dat je samen eet. En omdat het een bijzonder moment is, met je hele familie bij elkaar, wordt er vaak flink uitgepakt. 'De mooie voedselmachine' begint op het moment dat we het eten in onze mond stoppen. Voor ons is het daarmee verdwenen, maar voor de miljoenen micro-organismen in ons spijsverteringskanaal begint dan pas het werk. De Duitse geneeskunde studente Giulia Enders schreef een boek over de werking van de darmen, één van de belangrijkste organen in ons lichaam.

Als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Die zijn de belangrijkste adviseur van ons brein. Een verkeerde balans in je darmflora kan zelfs samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën. 
Het boek is opgedeeld in drie hoofdthema’s waarin de complete werking van de darmen behandeld wordt. Het eerste deel gaat over hoe de darmen nu precies werken en hoe ze er uit zien. Allerlei nuttige en minder nuttige, maar daarom juist leuke feitjes komen aan bod, van de functie van de blindedarm en allergieën tot de juiste houding op het toilet en hoe het eindproduct van onze darmen er ongeveer het beste uit zou moeten zien.
Het tweede deel gaat over het zenuwstelsel van de darmen en welke rol dat speelt in het lichaam. Daarbij gaat het onder meer over het effect dat voedsel en een gezonde darmhuishouding kunnen hebben op de hersenen, en hoe darmziektes, maar ook voeding, depressies kunnen meehelpen veroorzaken.
Tot slot is er ruim aandacht voor al het leven in de darm: de miljarden bacteriën, welke invloed voedsel daarop heeft en wat het effect is op ons welbevinden

Giulia Enders schreef een boek dat prima past in de huidige trend. Op zeer toegankelijke, humoristische wijze licht ze een wetenschappelijk onderwerp toe, zodat ook wij leken snappen wat er in onze darmen gebeurt. Het vermelden waard zijn de tekeningen die het boek bevat. Deze tekeningen zijn van de hand van de zus van Giulia. Ze zijn erg grappig en deden me onmiddellijk denken aan de boekjes uit de serie 'Waanzinnig om te weten' waar mijn kinderen in hun basisschooltijd dol op waren. Als je deze niet kent: zeer de moeite waard (ook voor volwassenen!).

'De mooie voedselmachine' leest als een roman en je wordt er ook nog eens wijzer van.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: