woensdag 31 december 2014

Het meisje met een klok als hart

Soms loop ik tegen een boek aan, waarvan ik denk "wat moet ik er mee". Ik ken de schrijver, Peter Swanson, niet, het ziet er niet bijzonder aantrekkelijk uit, en het heeft een titel die niet echt lekker loopt. Maar ja, zoals dat soms gaat, min keer min is plus. Ik werp er nog eens een extra blik op en vooruit, ik geef het een kans. En dan is het toch een heel aardig boek. 'Het meisje met een klok als hart' heeft een origineel thema: in het niets verdwijnen, in scene zetten dat je niet meer bestaat (lees: dood bent) om vervolgens toch weer ergens op te duiken waar het spel van voren af gaan begint. En daar kom natuurlijk pas achter als je al een eind in het boek op weg bent.

In dit verre van alledaagse thrillerdebuut vertelt Peter Swanson het verhaal van twee mensen die in een draaikolk van mysterie en spanning om elkaar heen wentelen. Terwijl George de keurige, wat fantasieloze burgerman is, hoort zijn vriendin, die haar identiteit maar mondjesmaat vrij geeft, thuis in een kansloos milieu. Haar zie je wanhopig en op een immorele manier vechten voor een plaatsje onder de zon. Zíj is 'het meisje met een klok als hart', een klok die zo verbeten tikt dat ze wel een keer moet stilvallen... of toch niet? Híj is op een aandoenlijke manier trouw aan haar.

Het mooie aan dit boek is de Amerikaanse setting, die nu eens in het voordeel van een thriller werkt. Amerikaanse thrillers zijn vaak of heel rauw, of heel snel en daardoor licht ongeloofwaardig. Niets van dat alles in 'Het meisje met een klok als hart'. Hier is de Amerikaanse sfeer juist subtiel en voegt het veel toe aan het leesplezier.

Het verhaal is snel verteld. George komt op een avond zijn vriendinnetje van de universiteit tegen. Het blijkt geen toeval. Ze vraagt hem om een gunst en daarmee belandt hij in een maalstroom van gewelddadige gebeurtenissen. Dat er aan dit verhaal iets vooraf gaat en dat het een staartje heeft, maakt het zo interessant. Deze verhaallijnen zijn beide uitstekend uitgewerkt, geloofwaardig en komen aan het eind mooi samen.

Soms moet je je laten leiden door je intuïtie. Daar kunnen mooie (lees)momenten uit voortkomen.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: