maandag 8 december 2014

Waarom zeggen we eh...?

Hoeveel pk heeft een mens? Waarom zijn schoonmaakdoekjes geel? En waar zijn alle guldenmunten gebleven? Zo maar een selectie van vragen uit de veel gelezen NRC Next rubriek Next Question. Honderd van deze alledaagse mysteries zijn gebundeld in dit geinige boekje Waarom zeggen we eh...?

Ik ben gek op de bizarre weetjes en nuttige feitjes die in dit boek voorbij komen. Ze zetten je aan het denken en ik kan nu bij de koffieautomaat uitleggen waarom de bh-sluiting op de rug zit!

Het is grappig welke vragen en antwoorden blijven hangen na het lezen van dit boekje. Heeft natuurlijk te maken met je eigen belangstelling of het voor mij verrassende antwoord. Zo interesseert, als intensief treinreiziger, mij de vraag "wat is de beste plek om te zitten bij een treinongeluk?". Het antwoord is kort samengevat: achterin (de meeste ongelukken zijn frontale botsingen), ga altijd zitten (en niet bij het raam) en kies voor achteruitrijden. Het is maar dat je het weet!

De vraag "Is er een woord dat in alle talen hetzelfde is?" vond ik ook een mooie. En het verrassende antwoord is "mama". En waarschijnlijk ook "papa". Dit komt omdat de mmmmmmmmmammmmmmmmma voor de stembanden en lippen van baby ongeveer de gemakkelijkste klank is om te maken. En als vervolgens zijn of haar moeder daar enthousiast op reageert, nou, dan maak ik dat geluid toch nog eens.

De vragen In Waarom zeggen we eh...? worden kort maar krachtig beantwoord met behulp van verschillende experts. Het is een leuk boekje voor op je nachtkastje. Nou ja, misschien ga je dan wel dromen van vragen als "wat is de beste manier om niet te pletter te vallen?".

Reserveer Waarom zeggen we eh...? in onze catalogus.

Geen opmerkingen: