dinsdag 23 februari 2016

Het grote 50+ werkboek: zo kom je weer aan het werk

Er zitten ruim 200 duizend 50-plussers in de ww en dat aantal is nog steeds groeiende. En slechts 1 op de 6 werkzoekende 50-plusser komt na ontslag weer terecht in een vaste baan. Au, van deze cijfers word je niet vrolijk.

Maar Het grote 50+ werkboek heeft toch een positieve insteek: hun motto is "zoek geen baan, zoek werk". De arbeidsmarkt is veranderd: de vaste baan is op zijn retour en dat kun je als 50-plusser ook als een kans zien. Dit boek laat zien hoe je dit kunt aanpakken, geeft goede voorbeelden en laat 50-plussers aan het woord die het is gelukt om na hun ontslag "'werk" te vinden.  

Het grote 50+ werkboek is eigentijds vormgegeven met veel foto's en een verrassende en kleurrijke opmaak. Deze uitstraling past prima bij de boodschap: 50-plus is niet ouderwets en saai maar hip en modern. Ook de inhoud is vol afwisseling: veel doe opdrachten (een goede sollicitatiebrief), ervaringsverhalen, testjes (wat voor type werkzoeker ben jij?), best practice voorbeelden, feiten & cijfers (b.v. de 24 meest gevraagde functies en 10 voordelen van een 50-plusser) en tips (zo kom je wél langs de recruiter!). Het houdt op deze manier de aandacht vast en zet de lezer aan het werk én aan het denken over zichzelf en over hoe de arbeidsmarkt tegenwoordig werkt

Ook de basis van het boek zit goed in elkaar: in hoofdstukken als "wat is het probleem", "de nieuwe arbeidsmarkt" en "vind jezelf opnieuw uit" komt alles voorbij wat relevant is voor de doelgroep. Ik vind het grote 50+ werkboek goeie mix van onderkennen van de grimmige realiteit gekoppeld aan een positieve boodschap. Het neemt niet weg dat de veranderde arbeidsmarkt voor veel 50-plussers een grote uitdaging zal zijn.

Nog even een tip. Bibliotheek Hengelo organiseert maandelijks de Walk&Talk: dé koffiepauze voor werkzoekenden. Kijk hier voor meer informatie. 

Geen opmerkingen: