dinsdag 16 februari 2016

Domweg gelukkig, in de Dapperstraat

"Toen ik vijftien jaar was sneed ik liever weekdieren of planten open dan de poëzie van De Génestet of het vers van Rosalie of Virginie Loveling waarin "een schuifken" een laatje betekent."
Zo begint de inleiding van de gedichtenverzamelbundel Domweg gelukkig, in de Dapperstraat. Nou, ik heb geen zwak voor weekdieren, maar wat betreft de poëzie is het wel ongeveer hetzelfde gesteld. Tijd dus voor een opvoedend verjaardagscadeau, dacht een vriend van mij kort geleden.


Deze dikke bloemlezing bevat de bekendste en beroemdste gedichten uit de Nederlandse literatuur vanaf het allereerste begin. Waarbij de samenstellers C.J. Aarts en M.C. van Etten met opzet geen verrassende vondsten opnamen en het bevat geen eigenzinnige kijk op tien eeuwen Nederlandse poëzie. Want de opzet was om alleen die verzen op te nemen 'die iedereen kent'. En dus kom je al die beroemde regels, halve zinnen, korte fragmenten en hele gedichten, die om de een of andere reden in het collectief geheugen zijn blijven hangen, tegen. Zelfs ik!

Dus het begint met de beroemde eerste zin Hebban olla vogala... en eindigt - in mijn dertigste druk - met Hagar Peeters. Dan kan ik een glimlach niet onderdrukken, want daar kocht ik in een poëtische bui ooit een dichtbundel van. Er is dus nog hoop voor mij. Helaas geen Vlaamse Moeyaert in deze Dapperstraat, maar natuurlijk wel Hadewijch, Toon Hermans, Paul van Ostaijen, Joost van den Vondel... Nou ja, teveel om op te noemen.

Volgens mij een hebbedingetje voor elke boekenkast vanwege de prachtige gedichten, de vermakelijke inleiding, de bijna wetenschappelijke bronvermelding en de grappighandige registers op titels, beginregels en klassieke regels. In een soort PS wordt ook nog even vermeld welke gedichten van Gerard Reve natuurlijk niet mochten ontbreken, maar waarvoor de Volksdichter helaas geen toestemming gaf. En de samenstellers eindigen hun analyse van alle negenentwintig voorgaande drukken met de hoopvolle dichterlijke woorden:

"Ach, lieve dichters, heb geduld.
Bekend worden kost wat tijd,
soms een poos,
soms een eeuwigheid."

Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: