zaterdag 6 februari 2016

A27 - Stefan Popa

De file is voor velen een dagelijks terugkerend fenomeen. Heel soms overkomt het mij ook en dan is muziek luisteren en keihard meezingen een prima tijdverdrijf. Maar nog leuker... Om je heen kijken naar andere filerijders en bij hen een verhaal verzinnen. Wie zijn ze en wat doen ze? Waar gaan ze in hun eentje naar toe of zijn ze al aan het werk in hun derde kantoor.
A27 van Stefan Popa gaat over drie mensen, Henri, Malines en Sjors, die in een file staan op de snelweg tussen Almere en Breda. Alle drie hebben zichzelf in een problematische situatie gemanoeuvreerd en proberen daaruit te komen terwijl ze in de auto zitten.

Dit verhaal gaat over u. Althans, niet exclusief over u, maar u komt erin voor. Uw tijd. Uw haast. Uw dromen. Uw gewoonten. Uw ergernissen. Uw sleur. Uw leven.
− Ja, dat zal allemaal best.
Henri klapt de Zippo dicht en drukt het gaspedaal dieper in. Een sigaret bungelt tussen zijn lippen. Het raam glijdt open. Dit wordt mijn dag, denkt hij, zoals hij elke dag denkt. Puur voor zijn eigen ontspanning snijdt hij de auto achter hem af.
Mensen kunnen tegenwoordig niet meer rijden, denkt Malines. Normaal jakkert ze naar een grijs kantoorpand dat ze haar beste jaren offert. Vandaag niet. Haar tweelingzusje staat met pech op de vluchtstrook. En wie mag haar weer redden? Ze pakt een Wilhelminaatje en gooit de pepermuntwikkel in de berm.
Sjors schudt zijn hoofd. Hij houdt van orde, juist nu alle orde in zijn leven ontbreekt. Er is iets mis met hem. Althans, zo wordt in ’t dorp gefluisterd. Hij weet niet meer wie hij is.
− Je schrijft Sjors, maar je zegt George.
Hij voelt zich genoodzaakt een groot besluit te nemen.
De file geeft Sjors, Henri en Malines de tijd om over hun leven na te denken en eindelijk de stap te wagen waar ze al zo lang aan denken, maar die ze steeds voor zich uit hebben geschoven. Als de file is opgelost kunnen ze verder. Maar weten ze ook in welke richting ze met hun leven zullen gaan?

Een boek dat nog even verder raast in je hoofd als je het al uit hebt.

Geen opmerkingen: