zaterdag 20 februari 2016

Hans Fallada: Alles in mijn leven komt terecht in een boek - Anne Folkertsma


Niemand heeft het Duitsland van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zo filmisch, aangrijpend en genuanceerd afgeschilderd als Hans Fallada. En niemand wist zich keer op keer zo door het schrijven uit de diepste vertwijfeling en alcohol- en morfineverslaving te redden als hij. Wat voor mens ging er schuil achter zijn pseudoniem? En wat verzweeg deze auteur, die beweerde: ‘Alles in mijn leven komt terecht in een boek’?
In Nederland geldt Gerard Reve als de grote volksschrijver; in Duitsland is dat Hans Fallada. Toch is hij voor veel mensen nog steeds een onbekende.Maar misschien dat titels als Wat nu, kleine man?, Alleen in Berlijn, In mijn vreemde land, Een waanzinnig begin, De drinker, alsnog een belletje doen rinkelen bij je?

Fallada werd in 1932 met Wat nu, kleine man? wereldberoemd en schatrijk, maar hij bleef zich zijn leven lang identificeren met de arme sloeber die telkens weer de verkeerde beslissingen neemt. De maniakale schrijver schreef veel, snel en vrijwel al zijn boeken lokten zowel positieve als negatieve reacties uit.
Wereldwijd staan de boeken van Fallada meer en meer in de belangstelling. Zijn boeken staan weer op de bestsellerlijsten en worden verfilmd en voor theater bewerkt.

Anne Folkertsma, vertaalde de klassiekers van de Duitse schrijver Hans Fallada en schreef een biografie over hem,  Hans Fallada: Alles in mijn leven komt terecht in een boek
Ze bestudeerde nauwkeurig Fallada’s briefwisselingen en dagboeken en laat zien hoe hij begin jaren dertig snel uitgroeide tot een publiekslieveling, van een volksschrijver, die met zichzelf worstelde en die onder de nazi’s in het Derde Rijk en in het naoorlogse Oost-Duitsland steeds meer tot speelbal werd van de tijd waarin hij leefde. Met deze biografie brengt zij Hans Fallada heel dichtbij.

Tijdens de Boekenweek 2016 staat Duitsland centraal.
Dinsdag 8 maart vertelt Anne Folkertsma in Bibliotheek Hengelo over haar biografie van Hans Fallada.  

Reserveer Hans Fallada: Alles in mijn leven komt terecht in een boek in onze catalogus

Geen opmerkingen: