woensdag 24 augustus 2016

Cormoran Strike deel drie: Het slechte pad

Cormoran Strike voor de derde keer. Jazeker, want ik kan het niet vaak genoeg zeggen: lezen die detectives van Robert Galbraight, alias van J.K. Rowlings.

Het slechte pad is opnieuw een avontuur van detective Cormoran Strike en zijn assistente Robin Ellacott. Begon Robin in Koekoeksjong als secretaresse, inmiddels is ze opgeklommen tot assistente. Tenminste dat is de bedoeling. Als ze echter een aan haar geadresseerd afgehakt been ontvangt willen zowel Cormoran als verloofde Mat dat ze zich voorlopig niet meer kantoor vertoont.

Cormoran denkt er het zijne van. Hij kan drie mogelijke daders bedenken vanuit zijn eigen verleden en aangezien hij in mogelijke verdachten verschilt met die van de politie bewandelt hij zijn eigen weg om te achterhalen wie zijn detectivebureau in een kwaad daglicht wil stellen. Robin ondertussen gaat niet bij de pakken neerzitten. Gelukkig maar.

Naast de ontwikkelingen rondom afgehakte, of op andere wijze niet functionerende, ledematen ontdekte ik weer het een ander over Cormoran en Robin. Over met name Robin kwam ik nu een duister gebeuren uit haar verleden te weten. En speelt ook nog de naderende bruiloft van Robin en Mat een rol. Dit alles opnieuw tot een kunstig verhaal gevlochten dat me geen moment heeft verveeld.
En dan heb ik het niet gehad over de delen die beschreven zijn vanuit het perspectief van de dader. Zo knap bedacht en dan al die lijnen bij elkaar brengen.

Heerlijk vind ik dat, een detectiveserie met hoofdrolspelers, die niet volmaakt zijn, maar juist door hun menselijke plus- en minpunten een sympathie kunnen oproepen. Het subtiele aantrekken en afstoten tussen Cormoran en Robin, de jaloerse verloofde die zich juist door die jaloersheid zo onmogelijk maakt, de ambitieuze Robin en de enigszins verlopen Cormoran met z'n niet alledaagse achtergrond, het zijn allemaal aspecten die er voor zorgen dat Het slechte pad meer is dan een spannend verhaal.

Rowlings kennende, vermoed ik dat ze al een hele levensloop voor haar hoofdrolspelers klaar heeft liggen. Ik heb begrepen dat er nog meerdere delen gepland staan. Ik ben er klaar voor al vraag ik mij af waar ze de tijd vandaan haalt, want ook de nieuwe Potter-generatie vraagt inmiddels haar aandacht. Ik wacht wel (ongeduldig) af.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: