maandag 15 augustus 2016

De avonturen van Alice in wonder/spiegelland

Er zijn een paar van die klassiekers die iedereen van huis (of school) uit wel heeft meegekregen. In ieder geval van naam. Vaak met populaire even beroemde verfilmingen. Maar heeft iedereen die boeken ook echt gelezen? Ik moet bekennen dat Alice in Wonderland voor mij zo'n klassieker is. Natuurlijk ken ik die! Van Lewis Carroll! Met de kat, het konijn, Humptie Dumptie... Maar gek genoeg had ik het boek nog nooit gelezen. Foei. Daar kwam snel verandering in met het ontdekken van dit prachtige dubbelboek.

Het begint met Alice in Wonderland, In een nieuwe vertaling van Sofia Engelsman en bijzondere illustraties van Floor Rieder. Halverwege deze handzame maar dikke pil begint het je even te duizelen. Geen nood. Je draait het boek om en begint gewoon met het tweede boek: Alice in Spiegelland. Kende je die ook? Misschien wel, want kort geleden kwam er een verfilming uit van Tim Burton. Met natuurlijk weer die maffe Johnny Depp als de Mad Hatter. Maar wist je voor die tijd al dat er een tweede Alice was?

Nou sorry, maar ik dus niet. Inmiddels ben ik bij. Wat betreft de boeken dan. Ik las zowel Alice in Wonderland als Alice in Spiegelland. En toen gebeurde er iets geks. Ik had wel wat ideeën over dat meisje en de personages uit het verhaal, ik zag wel wat beroemde scènes of zelfs dialogen voor me, maar ik vond het eigenlijk in het boek nergens terug. Ik had nergens een "oh wauw" of "ach ja" gevoel. Ik dacht eigenlijk vooral: "Wat is dit? Waar ben ik. Waar gaat dit over?" En na het zien van Tim Burtons trailer dacht ik alleen nog maar: "Heb ik dit gelezen?"

Ik had filosofische dialogen verwacht. Dromerige beelden misschien. Of zelfs een spannend avontuur. Maar ik las er de klassieker eigenlijk niet in. Laat staan het gevoel dat ik bij dit boek heb op basis van alles wat ik in de loop van de tijd heb gezien en gehoord. Ik las gewoon een verhaal over een meisje met wat gekke personages dat ik soms maar moeilijk kon volgen. Dat is toch gek? Ik vond dat een hele bevreemdende ervaring. Echt, het is een prachtige uitgave. Maar die klassieker? Die heb ik er niet in gelezen.

Hellup!
Hierbij dus een bescheiden oproep. Wie o wie legt me uit wat ik verkeerd doe. Wat ik over het hoofd heb gezien. Hoe ik dit moet lezen. Waar het geheim zit. Ik hoor het echt graag, want het puzzelt me bijna net zo erg als de ingewikkelde kwesties die Alice lijkt te moeten oplossen.

Reserveer het dubbelboek in onze catalogus.

2 opmerkingen:

Maartje zei

Ik moet eerlijk bekennen, ik heb het boek ook niet gelezen. En daar ga ik verandering in brengen! Ik moet je mijn antwoord dus helaas nog even schuldig blijven.

Astrid zei

Nou, ik hoor het graag!