woensdag 10 augustus 2016

Jo Nesbo zonder Harry Hole

Ik vind Jo Nesbo een begenadigd schrijver. Hij heeft ervoor gekozen thrillers te schrijven en daar is hij heel erg bekend mee geworden. Vooral zijn boeken met Harry Hole in de hoofdrol zijn stuk voor stuk bestsellers. Ik kan me voorstellen dat je als schrijver wel eens iets anders wilt. Jo Nesbo heeft Bloed op sneeuw geschreven. Zonder Harry, en sterker nog, de hoofdpersoon is geen politieman of iemand anders aan de, zeg maar, 'goede' kant. Nee, Nesbo kiest voor een huurmoordenaar.

Vraag me niet hoe het kan, maar je gaat deze huurmoordenaar, als je aan het lezen bent, aardig vinden. Wat natuurlijk eigenlijk niet kan.
Olav leeft een eenzaam leven. Als je huurmoordenaar van beroep bent is het moeilijk om leuke mensen te ontmoeten. Nu heeft hij eindelijk de vrouw van zijn dromen leren kennen. Maar hij stuit op twee problemen: zij is de vrouw van zijn baas en hij heeft zojuist de opdracht gekregen haar te vermoorden. 
Nesbo heeft voor zijn verhaal niet heel veel pagina's nodig, zo'n 180, maar elke zin doet er toe, en het is uitermate goed geschreven.
Olav is een huurmoordenaar met een geweten. Kun je dat geloofwaardig maken? Ja, Nesbo kan dat en doet dat op een wel heel subtiele manier. Eerst denk je nog dat onze Olav niet al te slim is. Zo doet hij het zelf ook voorkomen, maar dat blijkt toch iets genuanceerder te liggen. En het is door de schrijfkunst van Nesbo dat hij hier mee wegkomt. Of misschien is het wel zijn bedoeling geweest dat we dit verhaal met een vage glimlach op ons gezicht lezen: het klopt eigenlijk niet echt wat hij schrijft en toch gaan we er in mee, net zoals bij sprookjes.

De opvolger van 'Bloed op sneeuw' is er ook al, al mag je het geloof ik geen opvolger noemen. Middernachtzon speelt zich eerder af dan 'Bloed op sneeuw'. Dat is dan weer zo'n typisch Nesbo-trucje: geen opvolger dus, maar een voorganger. Maar dan wel in omgekeerde volgorde geschreven.
En ik heb al gehoord dat het thriller-element wat op de achtergrond raakt, maar het verhaal weer betoverd mooi is...

Reserveer Bloed op sneeuw in onze catalogus
Reserveer Middernachtzon in onze catalogus

Geen opmerkingen: