vrijdag 26 augustus 2016

Jens Henrik Jensen - De Hondenmoorden

Het roept bij mij altijd wat twijfel op als er op de voorkant van een boek staat "De nieuwe thrillersensatie". Helemaal als een Deense schrijver steevast de nieuwe Jussi Adler Olsen wordt genoemd. Maar goed, het hield me niet tegen om 'De Hondenmoorden' van Jens Henrik Jensen te gaan lezen. En of je het nou eens bent met de aanbeveling of niet: voor de liefhebbers van de misdaadliteratuur uit het hoge noorden is dit wel weer smullen...

"Oxen, een Deense soldaat met de meeste onderscheidingen ooit, is aan lager wal geraakt door zijn strijd tegen onrecht en zijn vlucht in drugs en drank. Hij heeft zich teruggetrokken in een bos. Op een avond wordt hij door de camerabewaking gezien op het landgoed van een ex-ambassadeur die twee dagen daarna vermoord wordt. De veiligheidsdiensten zijn er ongelooflijk snel bij en zien hem als verdachte. Door zijn staat van dienst wordt hij echter nog even in vrijheid gelaten en begint, samen met de onorthodoxe agente Franck, zijn eigen onderzoek. Er worden in korte tijd nog meer hoogwaardigheidsbekleders vermoord, waarbij hun hond opgehangen wordt. Een doofpotoperatie op het allerhoogste niveau wordt ingezet. Deze debuutroman van de Deense auteur (1963) is strak geschreven, heeft een heel sterke plot en heeft alles waar de gewone lezer van smult: corruptie, seksschandalen, een ferme portie geweld en een spannende climax. Maar het is vooral de figuur van Oxen die bijblijft. Koelbloedig, bijna emotieloos, maar uiterst efficiĆ«nt slaat hij zich door alle problemen heen om uiteindelijk zijn gelijk te halen. Deel 1 van de serie ‘Oxen’. Laat maar komen dat tweede deel.." (ai-tekst)
Dat tweede deel is er inmiddels ook al, getiteld  'De Schaduwmannen'. Deze 'Oxen-serie' lijkt opnieuw de liefhebbers te voeden met alle ingrediĆ«nten voor Scandinavische thrillers. Het zijn voor mij toch vooral de karakters die me vasthouden in het verhaal. En de onderhuidse spanning uiteraard. Aanrader!!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: