vrijdag 11 november 2016

Boek & Film: Tonio


Zes jaar na de dood van haar zoon Tonio schreef Mirjam Rotenstreich een nieuw boek, De stalkster. De titel van het boek zegt het al; hoever kan en mag je gaan in je verlangen naar de ander?
In dit verhaal gaat een vrouw tot het uiterste om haar overleden man, tevens orgaandonor, terug te halen uit de dood. Een roman over verlies en hoe verder te leven.
Hoe ver zou jij gaan om een geliefde terug te halen uit de dood?




Van de achterflap

Orpheus mocht zijn gestorven vrouw Eurydice uit de onderwereld wegvoeren, terug naar het leven, op voorwaarde dat hij tijdens die tocht niet over zijn schouder naar haar zou omkijken. Hij kon de verleiding niet weerstaan – en verloor haar voor eeuwig. Dat is de mythe. Maar is het in onze werkelijkheid bij hoge uitzondering ook mogelijk om een gestorven geliefde uit de dood terug te halen? Elsemijn is, op het krankzinnige af, ontroostbaar na de moord op haar grote liefde Binck. Dat hij orgaandonor blijkt, en zijn nog warme lichaam wordt ‘leeggeroofd’, brengt Elsemijn op een wanhopig idee. Zij heeft namelijk in haar rouw maar één doel: een laatste keer de hartenklop van Binck voelen. De realisering van haar plan is ingewikkeld en grenst aan het onmogelijke – maar haar verlangen is te overweldigend om de hartverscheurende poging niet te wagen.

Met De stalkster wilde Rotenstreich een roman schrijven die wat verder van haar afstond. En die niks met haar joodse achtergrond te maken had, haar jeugd en met Tonio.
Mirjam Rotenstreich: “Dat is gelukt… Dacht ik. Tot mijn redacteur tegen me zei: ‘Je hoofdpersonage verliest haar kind en haar man, het boek gaat over orgaandonatie en het centrale thema is: hoe ver ga je om een geliefde dode tot leven te wekken… Maar de roman gaat niet over Tonio?’
Dus toch. Via een omweg, onbedoeld en zonder dat ik het door had, blijkt Tonio verbonden met dit boek, als door een navelstreng. Tonio is de voedingsbodem.

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld en leest lekker weg. Het thema, orgaandonatie, is actueel, interessant en spannend. Af en toe wat vergezocht, maar dat was niet hinderlijk voor het verhaal.

De bieblogpost over de ‘requiemroman’ Tonio over de dood van het enig kind van Van der Heijden en Rotenstreich, verongelukt op 21-jarige leeftijd.

Maandag 14 november wordt Mirjam Rotenstreich geinterviewd door John Heymans over de boekverfilming van Tonio.

De film Tonio is te zien in Filmhuis Hengelo op 18,19,20 en 23 november.


Reserveer hier De Stalkster in onze catalogus

Geen opmerkingen: