maandag 21 november 2016

De bibliotheek maakt je rijker: Geluk


We wensen elkaar gelukkig Nieuwjaar, geluk in de liefde en geluk in het leven. Maar wat is dat precies: geluk? Wereldwijd blijkt dat zo'n driehonderd geluksonderzoekers proberen te ontdekken wat ons gelukkig maakt. Voor dit dikke geluksboek vroeg hoofdredacteur Leo Bormans aan honderd internationale topexperts in de positieve psychologie om in duizend woorden een samenvatting te geven van hun onderzoeksresultaten. Levert dat een mooi boek op?

Jazeker! Geluk - The World Book of Happiness biedt een interessante en leesbare verzameling van invalshoeken op het thema geluk. Die je hoe dan ook uitnodigt om bij jezelf te rade te gaan: 'hoe werkt dit eigenlijk voor mij?' Het boek verdient inmiddels zoveel aanzien, dat in 2012 de Europees voorzitter Herman Van Rompuy het als nieuwjaarscadeau aan alle wereldleiders stuurde. Een warme boodschap om van de zoektocht naar geluk en levenskwaliteit ook een prioriteit te maken in het politiek en economisch denken.

Het grappige is dat je dus gelijk leert dat er niet één eenduidig antwoord is op die vraag wat ons gelukkig maakt. Daarnaast vond ik de 50-10-40 regel wel een eye-opener. Dit onderzoek stelt dat 50% van ons gelukspotentieel wordt bepaald door ons aangeboren vaste punt. De genen, die maken of je in basis een positief of negatief temperament hebt. Slechts 10% is toe te schrijven aan je levensomstandigheden, dus daar hoef je je niet teveel op te focussen. En die laatste 40% ligt in onze eigen handen. Dat is nog best veel invloed die je zelf kunt uitoefenen, al kost dat soms wat inspanning.

Is er dan helemaal geen rode draad in al dat geluk te vinden? Jazeker! Ik heb er wel een paar goeie ingrediënten uitgehaald. Wat in heel veel onderzoeken naar voren komt zijn 'andere mensen'. Familie, vrienden, collega's, toevallige ontmoetingen. Je wordt gelukkig door en met de mensen om je heen. Of door iets te doen voor andere mensen. Sterke sociale relaties, sociale verplichtingen en het verankeren van positieve emoties in een sociale context. Je vergelijkt prettige en onprettige ervaringen met die van de mensen om je heen. En de kwaliteit van die interacties is een sleutelelement voor je welbevinden. Dus geluk is sociaal.

Dat gezegd hebbende zijn er nog wel een paar mooie lessen uit dit boek te halen. Zoals een twaalfstappen plan om je geluksspier te trainen. Of het Chinese onderzoek dat spreekt over de 'negen ervaringen' waaruit ieders geluk is samengesteld. En een onderzoek uit IJsland leert je de 'tien geboden voor een psychische gezondheid'.

Maar persoonlijk ben ik nog het meest geraakt door het onderzoek uit India, dat zegt dat geluk het verhaal is dat je jezelf vertelt. Geluk is niet de afwezigheid van lijden. Het is wat je doet ondanks alles. Succesvolle mensen bekijken zichzelf als krachtig. Ze zijn ervan overtuigd dat ze iets kunnen doen slagen. Het is het verhaal dat je voor jezelf ophangt en waarin je weigert jezelf als slachtoffer te zien. En als dit proces zich afspeelt in een grote groep - weer die andere mensen! -  dan verandert de perceptie over jezelf en alle anderen.

Geluk is dus niet iets dat je 'hebt', het is iets dat je doet en dat je deelt met anderen. Dat is de wijze les die ik uit dit opmerkelijke boek haal!

Reserveer Geluk in onze catalogus.

Geen opmerkingen: