maandag 7 november 2016

De bibliotheek maakt je rijker: Gratis geld voor iedereen

"Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan." Zo, dat is een fijne binnenkomer en deze zin geeft gelijk de essentie weer van Gratis geld voor iedereen. We zijn vergeten dat vroeger echt alles slechter was en dat de mensheid 99% van zijn bestaan arm, hongerig, bang, vies, dom, ziek en lelijk was. Maar in plaats van onze zegeningen te tellen klagen we over halve procentjes koopkracht verlies.

In dit boek schetst Rutger Bregman nieuwe vergezichten: van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede – het is tijd voor de terugkeer van de utopie.

Gratis geld voor iedereen: en nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen is een boek waar veel belangstelling voor is, ook internationaal. Vorige week is het boek door uitgeverijen in tien landen gekocht om te publiceren o.a. in de VS, Engeland, Japan en Duitsland. Dit geeft volgens mij wel aan dat er grote behoefte is aan nieuwe ideeën voor deze wereld. Zeker in de afgelopen tijd met de opkomst van populisme waarin de teneur veelal negatief is en er overal bedreigingen worden gezien.

Rutger Bregman (1988) is historicus en weet op basis van feiten en onderzoek heldere analyses te maken en komt met goede argumenten waarom deze ideeën niet zo onhaalbaar zijn als veel mensen denken. Een mooi voorbeeld van zo'n idee dat langzaam steeds meer bespreekbaar wordt is het basisinkomen. Eerst als onzin afgedaan wordt het nu langzaam opgepakt door de politiek en zijn er hier en daar al experimenten met het basisinkomen. En dat is ook niet zo gek als je kijkt wat de gevolgen zijn en zullen zijn van de automatisering (b.v. de ontslagen bij banken) en robotisering. Het is een illusie te denken dat je dit kunt oplossen met nog meer onderwijs. Doe je hier niks structureels aan dan zal de ongelijkheid in de samenleving alleen maar toe nemen met alle gevolgen van dien.

Een zeer inspirerend boek en wat leuk is: je kunt dit boek winnen! Doe mee met de prijsvraag van De bibliotheek maakt je rijker. Want de bibliotheek maakt je rijker, daar zijn we van overtuigd! Bijvoorbeeld met onze schatkamer vol prachtige verhalen, de leerzame activiteiten of een goed gesprek aan de krantentafel. We willen een inspirerende plek zijn waar je kunt werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Dus vertel op onze Facebook-pagina wat de bibliotheek voor jou heeft betekent en win een fantastisch boekenpakket! O ja, je maakt ook kans op een staatslot. Dus wie weet krijg je echt gratis geld!

Reserveer Gratis geld voor iedereen in onze catalogus.

Geen opmerkingen: