woensdag 16 november 2016

De Bibliotheek maakt je rijker: Ons creatieve brein

Ons creatieve brein van Dick Swaab
Het groeit van 350 gram naar 1.500 gram en wat erbij komt, die enorme toename, dat zijn grotendeels verbindingen tussen hersencellen. Die worden gevormd onder invloed van het functioneren van het brein en de binnenkomende informatie van de zintuigen. Er zijn een paar gebieden waar na de geboorte nog nieuwe cellen gemaakt worden, onder andere in het cerebellum, de kleine hersenen, waar de finetuning van de bewegingen gebeurt. De eerste interactie met de omgeving zie je na een week of zes, als een baby gaat glimlachen, wat voor de hechting van groot belang is en weer nieuwe processen op gang brengt. Een babybrein dat niet gestimuleerd wordt, zal altijd kleiner blijven. Het interessante is dat bij alzheimer alles in de omgekeerde volgorde weer verdwijnt, en het laatste wat verdwijnt is de glimlach.
Aldus Dick Swaab.

In 'Ons creatieve brein' toont Dick Swaab wat ons tot mensen maakt: de interactie van de hersenen met onze omgeving en vooral hoe belangrijk die interactie van de hersenen met de omgeving is. Hij bespreekt vragen als: Hoe wordt ieder brein anders? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? Waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi? Hoe kan de omgeving als medicijn werken? Hoe kun je de ziekte van Alzheimer uitstellen? Hoe komen we van het stigma af dat een hersenziekte aankleeft? Dick Swaab weet moeilijke materie op een toegankelijke, spannende en onderhoudende manier over het voetlicht te brengen. Swaab lezen is als kijken naar een röntgenfoto van je geest. Het is ook letterlijk veel kijken, want het boek bevat vele illustratie die zijn verhaal kracht bijzetten.

Zes jaar na 'Wij zijn ons brein' komt Dick Swaab met een nieuw boek over dat deel van ons mensen waar we nog maar zo weinig van weten: het brein. Is het daarom dat het zo tot de verbeelding spreekt en 'Wij zijn ons brein' zo'n enorme bestseller werd? Ook in 'Ons creatieve brein' roept Swaab weer veel vragen op. Filosofen (en anderen) kunnen zich opnieuw uitleven op de uitspraken van neurobioloog prof. dr. Dick Swaab. Maar creativiteit is een minder controversieel onderwerp dan de hersenverschillen tussen mannen en vrouwen of hetero’s en homo’s (lees 'Wij zijn ons brein'!). Al zal de discussie, zoals altijd bij Swaab, wel weer gaan over de maakbaarheid van ons leven en het wel of niet bestaan van de vrije wil...

Reserveer Ons creatieve brein in onze catalogus 

Geen opmerkingen: