vrijdag 4 november 2016

De bibliotheek maakt je rijker: Delen doe je zo

Even onder ons - zeg eens eerlijk – hoe vaak gebruik jij nou die workmate, ladder of accuboormachine? Vaak staan die meestal ergens ongebruikt in de schuur. Dus waarom een ladder kopen als je er ook een kunt lenen van mensen in de buurt.

Voor mij heeft bewust en duurzaam leven geen suffig mosgroen tintje maar levert mij zeker 50 mooie tinten groen op. Het allerleukste vind ik het ontdekken van duurzame dingetjes die eigenlijk zo simpel en logisch zijn, dat je ze direct en zonder al te veel moeite kan toepassen in je dagelijkse leven.

Het boek Delen doe je zo van Martine Zeijlstra en Robert Visscher levert je vele originele, leuke en nuttige tips.

Van de achterflap
Nederland, 2025. Een interessante filmster is in Utrecht voor een interview. We regelen snel een deelauto om erheen te rijden. In Utrecht gebruiken we de parkeerplek van meneer Jansen, die op vakantie is in Jamaica. Het artikel schrijven we aan een Utrechtse keukentafel, geboekt via een werkplekdeelplatform. Eten koken we 's avonds thuis voor zes mensen: voor ons gezin en voor twee mensen op leeftijd twee straten verder. Zover is het nog niet. Maar het zou allemaal al wel kunnen met de deelmogelijkheden die nu al bestaan. Hoe je daarvan optimaal gebruik kunt maken, lees je in Delen doe je zo. Auteurs Robert Visscher en Martine Zeijlstra dompelden zich anderhalf jaar lang onder in de opkomende deeleconomie. Ze aten garnalen van buurtgenoten via Thuisafgehaald, reden tijdelijk in een Porsche, leenden tuingereedschap, begonnen een tuin met buurtgenoten en sliepen in vreemde bedden. Daarmee bespaarden ze veel geld en maakten ze hun leven groener, socialer en veel spannender.
Delen is niet echt nieuw, mensen deelden vroeger deelden ook, maar dankzij internet, delen we wel veel meer.  Het hebben van eigen spullen is daarom ook niet echt noodzakelijk meer. En het aantal deelmogelijkheden is echt groot en de deeleconomie is nog lang niet verzadigd.
Woningruil heb je vast al eens van gehoord, en AirBnB ook wel denk ik. Maar ken je de app van AirPnP om een wc in de buurt te zoeken? Ideaal bij hoge nood: een plek om te plassen bij Airpnp want wij vrouwen moeten nogal eens onze blaas legen en hebben een hekel aan vieze smerige wc’s op uitgestorven plekjes. De wc plekjes van Airpnp worden beoordeeld door andere gebruikers, waardoor jij weet of het een schone en fijne wc is of niet.
En wist je ook dat kon kamperen in iemands tuin?
Deze deelinitiatieven ga ik zelf in ieder geval nader bestuderen, maar geloof me: het boek deelt nog zo veel meer! Echt zo leuk!

Delen doe je zo is het zesde deel in de Genoeg-reeks, een serie boeken vol informatie en inspiratie voor iedereen die meer wil doen met minder. De reeks staat onder redactie van het tijdschrift Genoeg.

Op de website delendoejezo.nl houden Martine en Robert de actualiteiten en reacties rond hun boek Delen doe je zo bij.

En nog leuker...je kunt dit boek winnen!
Want hierin staan allemaal initiatieven waar je rijker van wordt. Ook de Bibliotheek maakt je rijker, daar zijn we van overtuigd! Bijvoorbeeld met onze schatkamer vol prachtige verhalen, de leerzame activiteiten of een goed gesprek aan de krantentafel. We willen een inspirerende plek zijn waar je kunt werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling.
Doe mee met onze prijsvraag! Hoe heeft de Bibliotheek jou 'rijker' gemaakt?

Reserveer Delen doe je zo hier in onze catalogus

Geen opmerkingen: