woensdag 30 november 2016

De levensgenieters

Heb je zin in een ongecompliceerd boek? Mooi geschreven en met koken als uitgangspunt? Lees dan eens De Levensgenieters van Erica Baumeister. 'De Levensgenieters' verscheen al in 2009, maar kwam onlangs onder mijn aandacht door een tip van mijn collega Anja.
In 'De Levensgenieters' gaan acht cursisten op kookles bij kokkin Lillian. Lillian runt een restaurant dat goed bekend staat: om z'n keuken, maar ook om de persoonlijke aandacht voor elke gast. Op maandavond is de keuken echter niet het domein van de chefkok, maar dat van de cursisten die elk hun eigen redenen hebben om wekelijks de uitstap te maken naar de keuken van Lilian.

Lillian is geen gewone kok; ze laat zich bij het koken enkel leiden door haar intuïtie. Haar liefde voor geuren, smaken en materialen is eindeloos: de romige, fluwelige smaak van een avocado, de zoetheid van uien die worden gebakken in boter, de perfecte balans tussen eieren, suiker en bloem in een cakerecept. In het eerste hoofdstuk komen we meer te weten over Lillian en waar haar liefde voor koken vandaan komt.

Het boek begint bij de start van een nieuwe groep cursisten. Elk hoofdstuk volgen we één van de cursisten. Wat hun drijfveren zijn om deel te nemen aan deze kookcursus en hoe dit van invloed is op hun leven. Geen dramatische grote gevolgen, verwacht dat niet. Dat zou ook niet realistisch zijn, lijkt me. Maar toch, kleine, subtiele veranderingen, zoals dat zo vaak gaat bij de dingen die we doen. En natuurlijk kreeg ik allengs steeds meer sympathie voor de hoofdrolspelers.

De beschrijvingen van de ingrediënten, de gerechten die er uit voortkomen, je kunt ze bijna zien en ruiken. Ook mooi, de rust en de aandacht voor elk onderdeel van het proces. Je begrijpt meteen waarom mensen zo enorm veel plezier kunnen beleven aan het maken van gerechten.

Geen recepten in dit boek, maar die kun je ergens anders wel vinden. Wel een heerlijk verhaal.

Reserveer De Levensgenieters in onze catalogus

Geen opmerkingen: