donderdag 23 mei 2019

Amerikanen lopen niet

Schrijver en journalist Arjen van Veelen komt door het werk van zijn vrouw in de Amerikaanse stad St. Louis terecht. Het plan is om eindelijk eens in alle rust een roman te gaan schrijven maar hij schrikt van zijn nieuwe omgeving.

St. Louis blijkt een stad waarin mensen zoals hij, witte mensen dus, massaal uit zijn weggevlucht. Er zijn in St. Louis no go gebieden voor blanken en het aantal moordslachtoffers doet aan een oorlogszone denken. Amerika is steenrijk maar tegelijk ook een gewelddadig derdewereldland. In Amerikanen lopen niet leer je een andere en duistere kant van Amerika kennen.

Ze hebben via internet en skype een huis gehuurd van meneer Roth. Het eerste wat meneer Roth doet is een plattegrond tekenen van plaatsen in stad waar ze maar beter niet kunnen komen. Grofweg het hele noordelijke deel van de stad, alles ten noorden van Delmar Boulevard is foute boel. Deze scheidslijn heeft zelfs een eigen naam: de Delmar Divide. Met een eigen Wikipediapagina. Ten noorden van de weg is bijna iedereen zwart, verdient gemiddeld 18.000 dollar per jaar (aan de zuidkant is dat 50.000 dollar) en leeft gemiddeld achttien jaar korter dan in postcodegebieden een paar kilometer zuidelijker.

St. Louis is nooit veel in het nieuws, het is eigenlijk een soort Almelo van Amerika. Maar Arjan van Veelen is er nog geen week of de hel breekt los. Een witte agent schiet een ongewapende zwarte jongen dood in de wijk Ferguson net ten noorden van waar zij wonen. Nou is het niet heel uitzonderlijk dat een agent een burger doodschiet maar dit keer breken er onlusten en rellen uit. 

Arjen van Veelen vergeet zijn roman en probeert te begrijpen hoe deze maatschappij werkt en hoe deze situatie is ontstaan. Hij gaat op de fiets door de stad, praat met mensen, doet onderzoek en maakt vrienden. Amerikanen lopen niet is een genadeloos portret van het moderne Amerika door een nadenkende nieuwkomer. En voor mij was het weer een bevestiging dat het accepteren van sociale ongelijkheid en onverschilligheid over het lot van anderen een doodlopende weg is.     

Reserveer Amerikanen lopen niet in onze catalogus.

Geen opmerkingen: