donderdag 9 mei 2019

Ananas

Wat weet jij eigenlijk van de ananas? Ik niet zo veel, behalve dat ik het lekker vind. En ja, óók op pizza. Grappig eigenlijk, dat ik van een supermarktproduct dat zo bekend is, eigenlijk nauwelijks iets weet.

Maar na het lezen van Ananas van Lex Boon weet ik een heleboel meer. Het is een reisverhaal, waarin Boon de wereld over reist op zoek naar het verhaal van de ananas. Waarom, vraag je je af? Nou, dat zit zo: Boon krijgt van zijn vriendin een IKEA ananasplant, een paar weken later verlaat ze hem voor een ander en hij besluit zich als afleiding dan maar te verdiepen in die ananas.

De MD-2
Wat volgt is een aaneenschakeling van steden, afgelegen plekken, plantages en ontmoetingen. Gaandeweg komen we steeds meer over de ananas te weten. Wist je bijvoorbeeld dat bijna alle ananas in onze winkels van één soort is? Dat is de MD-2, gekweekt om nog beter en zoeter te smaken. ‘De ananas, zoals ananas eigenlijk moet zijn’.

List
Het kostte jaren en jaren om deze ananas op de markt te krijgen, maar toen nam hij dan ook de hele markt over. Concurrenten van Del Monte, de eerste producent van de MD-2, probeerden al snel op allerlei clandestiene manieren deze superananas na te maken. Del Monte had geen patent in handen, maar bedacht een list om de concurrentie op afstand te houden.

Welke ananassoort precies achter de MD-2 schuil ging, wist namelijk niemand buiten Del Monte. En ze hadden nog de CO-2, waar wél patent op aan te vragen was. Ze stuurden iedereen, waarvan ze vermoedden dat zij plantmateriaal van de MD-2 in handen hadden, een brief waarin ze aldus Boon “in algemene bewoordingen en met vage verwijzingen naar het CO-2 patent gedreigd werd met rechtszaken”.

Schaduwkant
Dat werkte voor een aantal jaren. Iedereen dacht dat Del Monte werkelijk patent op de MD-2 had. Natuurlijk kwam de waarheid uiteindelijk boven tafel, maar tot die tijd maakte Del Monte torenhoge winsten. Dit soort verhalen zijn heel leuke anekdotes. Maar de ananasteelt kent ook schaduwkanten. Door de teelt wordt veel grond ernstig vervuild en de arbeiders maken lange dagen tegen minimumloon. Boon gaat in zijn boek ook op zoek naar deze kant van de ananas.

Reserveer het boek in de Bibliotheek en kom meer te weten over de ananas. En je leest meteen of Lex Boon opnieuw de liefde vindt…

Geen opmerkingen: