maandag 6 mei 2019

Eline - Michelle Visser


Over de boeken van Michelle Visser heb ik hier al verschillende keren geschreven. Ze schrijft prachtige historische romans en heerlijke feelgood romans over Loes Beekman.
Tijdens het Paasweekend heb ik het ‘vooruitexemplaar’ van haar nieuwste boek Eline gelezen, dat op 15 mei verschijnt. Het verhaal speelt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog en laat zien wat er in die roerige tijd in Nederland gebeurde. Enkele personages uit haar boek Véronique keren ook weer terug in haar boek over Eline, waaronder Véronique zelf en Aletta Jacobs.
Van de achterflap
De welgestelde Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland en Eline hem besluit te volgen met hun twee kinderen.
Eline valt op als een exotische vogel in het streng gereformeerde Drentse gehucht, waar het stadse gezin niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan, maar de ondervoede bevolking heeft zwaar te lijden en Eline en haar naasten worden zelf ook ziek. Ondertussen komt het niet-aflatende bloedige nieuws over de Grote Oorlog ineens veel dichterbij wanneer Duitse familieleden van Wieger niet teruggekeerd blijken te zijn van het slagveld.
Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden, zijn niet alleen zij veranderd door hun ervaringen. Vrouwen strijden voor kiesrecht, arbeiders komen in opstand, grootmachten wankelen. Kan Eline weer haar bevoorrechte leven oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

Michelle Visser verweeft soepeltjes grote en kleine gebeurtenissen in haar boek: de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse griep, een vrouw die rijdt in een auto, Vrouwenkiesrecht, de vondst van het veenlijk.
Het fijne van het lezen van een historische roman vind ik dat je een voorbije periode als het ware ziet, voelt, ruikt en hoort. Kale feitjes uit de geschiedenis worden fantasievol tot leven gebracht. Ze bieden een mooi inzicht in de eigen tijd omdat er vanuit een ander standpunt naar actuele kwesties wordt gekeken en vaak van alle tijden blijken te zijn.
Een prachtig verhaal dat ik bewust met enige vertraging heb gelezen, zodat ik er langer van kon genieten.

Kom je ook naar de boekpresentatie/lezing door Michelle Visser over Eline op 22 mei in Bibliotheek Hengelo? Boekhandel Broekhuis is om haar boek(en) te verkopen. Kun je het boek meteen laten signeren.


Reserveer Eline via de catalogus
Reserveer Veronique via de catalogus

Veronique is begin april ook verschenen als Libelle bookazine.

Geen opmerkingen: