vrijdag 24 mei 2019

Onder de maan


Afgelopen week ontving ik een boek waar ik al enige tijd ongeduldig op zat te wachten. Was het een nieuwe bestseller? Of een geweldig literair werk? Nou nee dat denk ik niet. Toch maakte mijn lezershart een klein sprongetje toen hij eindelijk binnen was. 

'Welk boek was het dan?' hoor ik u denken.

Het was Storm cursed van Patricia Briggs, maar dat is niet het boek waar ik het in deze blog over ga hebben. Waarom niet? Omdat dit het 11e boek in de serie is en om een serie te introduceren begin je niet aan het einde. Patrica Briggs eerste boek van de Mercy Thompsonserie Onder de maan is waar ik het met u over ga hebben.


Onder de maan is een goed voorbeeld van een urban fantasy verhaal. Een verhaal dat je als een speer uit leest en achteraf van denkt; 'hoe gaat het nu verder?'. Laat dat nou precies de reden zijn waarom ik zo zat uit te kijken naar het 11e deel. In deel 1 leren we Mercedes Thompson kennen, Een stoere vrouw, volkswagenmonteur en een loper. Dat laatste betekent dat Mercy kan veranderen in een coyote. Deze bijzondere gave is de reden dat Mercy niet bij haar moeder is opgegroeid, maar in Montana tussen de weerwolven is opgevoed. Op 16 jarige leeftijd breekt Mercy echter met haar weerwolvenfamilie en besluit ze op zichzelf te gaan leven.

Wij leren Mercy jaren later kennen in Tri-cities waar zij haar eigen garage runt en in een stacaravan leeft met haar kat Medea. Mercy leeft een rustig leven, waarin ze rent als een coyote, auto’s repareert voor vampiers en regelmatig haar weerwolfbuurman op stang jaagt. Dit alles verandert in een klap wanneer er een onbekende jonge weerwolf op haar stoep staat en vraagt om werk. Wat een simpele situatie lijkt loopt totaal uit de hand wanneer er duistere types verschijnen om de jonge weerwolf meer te nemen.

Het fijne van de verhalen van Patricia Briggs zijn de sterke personages. Patricia weet het verhaal humoristisch te brengen, wat niks af doet aan de spanning die door het hele boek loopt. Mercy’s wereld wordt geloofwaardig neergezet. Patricia weet precies genoeg details weer te geven om de spanning te bewaren en ondertussen haar lezers naar meer te laten vragen. Zo leren we in Onder de maan Mercy, Adam, Bran en Stephan kennen, maar er valt nog steeds meer te ontdekken.

Dus mijn advies, wanneer dit uw genre is, begin aan de Mercy Thompsonserie.Geen opmerkingen: