donderdag 4 februari 2021

Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens

 


'Gruwelijk mooi' - NYT Bookreview

'Adembenemend' - The Times

'Léés dit boek!' - Ingeborg Wind, Bibliotheek Hengelo


Klinkende aanbevelingen. En het omslag is ook al zo intrigerend, net als die prachtige poëtische titel. Reden genoeg om aan dit boek te beginnen. En inderdaad! Het maakt alle verwachtingen waar! 

DIT IS EEN PRACHTIG BOEK! 

Kya Clark groeit op met haar ouders en broers en zussen in het moeras van Barkley Cove in North Carolina in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ze leven als gezin heel afgesloten van de buitenwereld. Het huwelijk tussen haar ouders mislukt en Kya's moeder vertrekt op een dag, zonder iets te zeggen of afscheid te nemen. Haar alcoholische vader is een tiran voor de kinderen en een voor een vertrekken haar broer en zussen uit haar leven. Ze blijft als jong meisje alleen achter met haar vader, die na een tijd ook voorgoed verdwijnt. 

Kya gaat niet naar school, maar ze heeft wel een talent. Ze weet alles over de vogels en planten in het moerasland waar ze woont. Ook kan ze prachtig tekenen en ze verzamelt bijzondere veren in de natuur. Ze leert Tate kennen, een jongen die regelmatig vist in het moerasland en ook hij heeft een bijzondere fascinatie voor de natuur. Hij leert haar lezen en schrijven. Maar Tate gaat studeren en verdwijnt - net als iedereen waar ze ooit van hield - ook uit haar leven. 

Kya is heel puur en eerlijk en dat staat lijnrecht tegenover de bekrompen en behoudende gemeenschap in het dorp waar ze af en toe boodschappen gaat doen. Als jaren later een dood lichaam wordt gevonden van een dorpsbewoner met wie Kya een relatie had, is zij automatisch de hoofdverdachte. 
En wat er dan losbreekt in een klein moerasstadje is niet mis. 

Inhoudelijk ga ik er niet meer over vertellen, je moet het vooral zelf lezen. Het deed mij denken aan het (ook prachtige) boek van Annie Proulx - Scheepsberichten
Het is net zo'n mooie combinatie van verhalende literatuur met prachtige lagen in het verhaal, dat ook nog eens leest als een trein. Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt! 

Reserveer Daar waar de rivierkreeften zingen bij de bibliotheek. 


 Geen opmerkingen: