donderdag 18 februari 2021

De dag die nooit komt - Oliver Reps

 

Het boekje De dag die nooit komt heeft (maar) 174 bladzijden. Dat is fijn aangezien ik iedere week een boek wil lezen, om kennis van veel verschillende boeken op te doen. Dan is het soms wel fijn om voor een dunner boekje te kiezen. Dit maakt het ook voor de jeugd, die minder graag leest, een aantrekkelijk boekje. Het bijzondere verhaal is geschreven voor young adults (15-25 jaar), maar is ook prima geschikt voor 25+

De titel zorgde ervoor dat ik dit boekje wilde lezen. Het maakte mij ontzettend nieuwsgierig. Wat was er gebeurd, waardoor een bepaalde dag niet zou komen. Ook heel belangrijk: welke dag zou nooit komen. Het boekje leek mij aantrekkelijk, omdat ik de tekening op de voorkant prachtig vindt. 


De hoofdpersoon van dit boekje is zeventien jaar. Hij vertelt zijn verhaal in één keer. Hij vertelt door tot het punt waarop hij zich aan het einde van zijn verhaal bevindt. Hierdoor lees je het boek in één adem uit. Steeds wanneer je denkt dat je voorziet hoe het verhaal eindigt, wordt je op het verkeerde been gezet. 

Door deze schrijfwijze is het boek uitnodigend voor degene die niet graag leest. Je legt het boek niet makkelijk weg, omdat het leest als een verhaaltje waarvan je de clou wilt weten. 

Het boek gaat over de keuzes die je maakt en moet maken. Dit is voor iedereen herkenbaar, omdat iedereen iedere dag weer voor diverse keuzes staat. Het boek gaat ook over de liefde die een zeventienjarige voelt. Ook krijg je een kijkje in het hoofd van de hoofdpersoon Elias. Heeft hij demonen in zijn hoofd en heeft hij geheimen? Wat is er toch gebeurt in de heftige zomer van het jaar ervoor. Welke gebeurtenissen hebben hem zo diep geraakt? 

Op de één of andere manier deed dit boek mij denken aan mijn lievelingsfilm: "The Bridge to Terabithia". De kinderen waar dit boek over gaat leven stuk voor stuk graag in een andere wereld, omdat de echte wereld niet is zoals ze graag zouden willen. Als ze andere keuzes maakten, zag de toekomst er uiteindelijk heel anders uit. Wanneer jongeren dit lezen, leren ze over dat iedere keuze andere consequenties heeft. Het lijkt mij voor iedereen een goede les om te weten dat er je altijd een keuze hebt. Het boekje blijft na het lezen een tijdje in je hoofd. Zou je het zelf anders aangepakt hebben? 

Kortom een klein maar fijn boekje dat zeker de naam literatuur mag dragen! 


Reserveer het boek in onze catalogus

Reserveer het boek: Bibliotheek Oldenzaal


Geen opmerkingen: